LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Pripovijesti iz lipičke i pakračke povijesti:

Radio Daruvar: Emisija o doseljavanju Čeha i Slovaka na današnje područje Lipika i Pakraca

04.10.2019. 09:14 | 765 pregleda | Vijesti

Radio Daruvar početkom godine je pokrenuo ciklus emisija o spoznajama, istraživanju, kronici vremena, o ljudima i društvu, selima i gradovima - Povijest naših gradova.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako će u nedjelju, 6. listopada, u programu Radio Daruvara na frekvencijama 91,5 MHz i 91,9 MHz, s početkom u 17 sati, u emisiji Povijest naših gradova, naš poznati kroničar događaja, slikar i pjesnik, Siniša Njegovan Starek govoriti o doseljavanju Čeha i Slovaka u Prekopakru, Lipik, Pakrac, Poljanu, Antunovac i Kukunjevac, u kojima će istaknuti da je na današnje područje gradova Lipika i Pakraca tijekom 19. stoljeća doselilo preko 3500 Čeha i Slovaka.

Podsjetimo, u prethodnim emisijama S. Nj. Starek je govorio o dr. Mateju Bencuru, književnim imenom Martinu Kukučinu i književniku, novinaru, filmskom i televizijskom scenaristu prof. Peter Štrelingeru iz Bratislave. Dvojcu kojeg povezuju Lipik i život i pisanje o Lipiku između dva Svjetska rata. Također, u emisijama je bilo govora i o Ogranku Matice hrvatske koji je svojedobno djelovao na području Pakraca i Lipika, kao i o Pakracu kakav je bio nekad, prije 40 godina, odnosno kakav je to bio grad, i kakve uspomene je ostavio na ljude ponosne na svoje podrijetlo.