LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Blagdan sv. Franje Asiškog

Lipički vrtićarci i školarci obilježili Svjetski dan zaštite životinja

04.10.2019. 20:55 | 770 pregleda | Vijesti

4. listopada obilježavamo blagdan sv. Franje Asiškog, koji je zaštitnik Lipika, ali i zaštitnik životinja. Stoga se taj dan obilježava i kao Svjetski dan zaštite żivotinja, a u Lipiku su ga prigodno obilježili učenici Osnovne škole "Lipik" te mališani iz Dječjeg vrtića "Kockica".

Piše:
Compas

Ne kupuj psa, udomi prijatelja

Učenici OŠ Lipik na nastavi Engleskoga jezika, pod mentorstvom učiteljice Jadranke Šimunović Katunar, obilježili su Svjetski dan zaštite životinja (World Animal Day) koji je ujedno povezan i s blagdanom sv. Franje Asiškog.

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta, a odabran je 4. listopad jer se toga dana slavi svetkovina sv. Franje Asiškog. Sveti Franjo Asiški smatra se zaštitnikom prirode i životinja. Pod motom „Ne kupuj psa – udomi prijatelja!“ učenici su izrađivali plakate i pisali o svom odnosu prema životinjama.

"Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite životinja je educirati djecu i odrasle kako bi postali osjetljivi za potrebe životinja i kako bismo ih potaknuli da i udome napuštene životinje iz Skloništa na Bučju.", naglasila je učiteljica Jadranka Šimunović Katunar.

Vrtićarci posjetili napuštene životinje na Bučju

Mališani iz lipičkog Dječjeg vrtića u pratnji svojih odgojiteljica posjetili su 4. listopada Sklonište za napuštene životinje na Bučju te su podarili osmjeh napuštenim psima, koji su nekada bili nečiji kućni ljubimci, a sad su smješteni u skloništu za životinje. Životinje su za djecu životna škola u kojoj uče o ljubavi, smrti i pažnji.

Ne dopustimo da tuga bude njima jedini prijatelj, jer svi znamo da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Mi biramo životinju, a ne životinja nas. Ako ste ju jednom odabrali, neka to bude za cijeli njezin život, koji je puno kraći nego naš, ali svi oni koji su dijelili dio svog života s njim, reći će vam da je to bilo nezaboravno.“, rekla nam je Tatjana Benković, ravnateljica dječjeg vrtića, uz poruku s geslom djece iz vrtića: „Ne kupuj psa, udomi prijatelja!“