LIPIK test
LIPIK test
Medianno
CENTAR ZA DNEVNI BORAVAK LIPIK

Korisnici i djelatnici proslavili Međunarodni dan starijih osoba

09.10.2019. 14:34 | 1109 pregleda | Vijesti

Korisnici i djelatnici Centra za dnevni boravak Lipik proslavili su Međunarodni dan starijih osoba prigodnom zakuskom u prostoru Centra koji svakodnevno koriste i za koji su mnogi korisnici rekli da im je kao drugi dom.

Piše:
Tomislav Ević

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada svake godine (od 1991.), a proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Upravo je pomoć starijima te zadovoljenje njihovih potreba za socijalizacijom, održavanjem psihofizičkog zdravlja i intelektualnih sposobnosti bila misao vodilja koja je dovela do ostvarenja projekta Dnevnog centra za starije osobe koji je dio projekta „WE CARE – Ageing with Dignity and Respect“ („Brinemo za starenje s dostojanstvom i poštovanjem“), koji se financira iz programa prekogranične suradnje INTERREG CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Po riječima voditeljice projekta Katarine Glazer, djelatnice Lipičke razvojne agencije koja je projekt osmislila i provela u djelo, projekt je polučio odlične rezultate i na dnevnoj bazi su se prostorom i uslugama Centra za dnevni boravak koristili građani treće dobi s područja Grada Lipika. Uz samu socijalizaciju sa svojim vršnjacima što samo po sebi podiže kvalitetu života osobama treće dobi, korisnici centra su na raspolaganju imali i stručno osoblje uz koje su provodili tjelovježbe, organizirana su im razna predavanja o zdravlju i prevenciji bolesti i stanja svojstvenih za treću dob, a imali su priliku i organizirano putovati (posjetili su BiH i Crnu Goru).

Trenutni projekt provodi se već dvije godine (od 1. lipnja 2017. do 30. studenog 2019.) i uskoro se privodi kraju ali će usluga dnevnog boravka i dalje biti dostupna dosadašnjim kao i novim korisnicima preko udruge „Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Lipik“. U istim terminima i na istoj lokaciji naši stariji sugrađani će se i dalje moći družiti, dijeliti bogata životna iskustva, služiti opremom za rekreaciju i tjelovježbu kao i računalima koja su im ondje na raspolaganju.