LIPIK test
Delfin
Medianno

U tijeku dogradnja Doma hrvatskih veterana u Lipiku

23.10.2019. 13:41 | 1670 pregleda | Vijesti

U tijeku je izvođenje radova dogradnje Doma hrvatskih veterana kojima se  žele proširiti kapaciteti ovog objekta koji se nalazi u samom središtu Lipika. Tim smo povodom razgovarali sa Zvonimirom Kalčikom, zamjenikom ravnatelja ove ustanove.

Piše:
Matija Kulhavi

Dosadašnjim radom smo uočili da nam nedostaje dosta društvenog, ali i rehabilitacijskog prostora, tako da smo u posljednjih godinu i pol dana pokušali pronaći neko rješenje kako bi se na postojećem objektu nadogradio prostor za rehabilitaciju, odnosno teretana i zatvoreni prostor „društvenog“ karaktera.“, govori nam Zvonimir Kalčik te dodaje kako će teretana veličine stotinjak četvornih metara biti izmještena iznad postojeće terase, dok će prostor dosadašnje terase biti namijenjen društvenim aktivnostima. Isto tako, prostor dosadašnje teretane isključivo će biti namijenjen fizioterapeutima, a kineziolozi će raditi u budućoj teretani.

Dom hrvatskih veterana u Lipiku može primiti 50 ljudi od jednom, a to u pravilu bude po 17 grupa godišnje koje u Lipiku borave po 3 tjedna. Tako je od početka 2019. ovdje boravilo oko 700 ljudi, a  od 22. veljače 2017. godine, otkako Dom hrvatskih veterana funkcionira, u Lipiku je boravilo njih 1903 pristiglih s područja čitave Republike Hrvatske. Najviše korisnika dolazi iz naše, Požeško-slavonske županije, a zatim iz Osječko-baranjske te Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Jasno je da postoji zaista puno zahtjeva za korištenje usluga Doma, puno više nego što ima prostora za primanje. Trenutno se popunjavaju kapaciteti za lipanj i srpanj sljedeće godine, a pripremljena je i projektna dokumentacija te je objavljen i natječaj  za izgradnju preostalih veteranskih centara koji trebaju biti financirani sredstvima iz fondova Europske unije i koji će se nalaziti u Daruvaru, Petrinji, Šibeniku, Sinju i Osijeku.

Inače, korisnici su izuzetno zadovoljni uslugama ovog lipičkog Doma, a posebno ističu toplinu  i prijaznost građana Lipika koji im u svakoj prilici iskazuju ljubaznost i dobrodošlicu, doznajemo od gospodina Kalčika, koji je ovom prilikom istaknuo i otvorenost za raznoliki vid suradnje te poboljšanja kvalitete života u Lipiku i njegovoj okolici.