Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
SINIŠA NJ. STAREK NA RADIO DARUVARU

Povijest naših gradova: Pripovijesti iz lipičko-pakračke povijesti

15.11.2019. 08:48 | 1621 pregleda | Vijesti

Radio Daruvar početkom godine je pokrenuo ciklus emisija o spoznajama, istraživanju, kronici vremena, o ljudima i društvu, selima i gradovima - Povijest naših gradova.

Piše:
Compas

Tako će u nedjelju, 17. studenoga, u programu Radio Daruvara na frekvencijama 91,5 MHz i 91,9 MHz, s početkom u 17 sati, u emisiji Povijest naših gradova, naš poznati kroničar događaja, slikar i pjesnik, Siniša Njegovan Starek govoriti o razaranjima pakračke knjižnice tijekom ratnih zbivanja 1991. te spašavanju književnog fundusa iz iste.

Podsjetimo, u prethodnim emisijama S. Nj. Starek je govorio o doseljavanju Čeha i Slovaka na lipičko-pakračko područje. Također, u emisijama je bilo govora i o dr. Mateju Bencuru, književnim imenom Martinu Kukučinu i književniku, novinaru, filmskom i televizijskom scenaristu prof. Peter Štrelingeru iz Bratislave, dvojcu kojeg povezuju Lipik i život i pisanje o Lipiku između dva Svjetska rata. Zatim je bilo govora o Ogranku Matice hrvatske koji je svojedobno djelovao na području Pakraca i Lipika, kao i o Pakracu kakav je bio nekad, prije 40 godina, odnosno kakav je to bio grad, i kakve uspomene je ostavio na ljude ponosne na svoje podrijetlo.