Delfin
LIPIK test
Bazeni Lipik
HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR PAKRAC-LIPIK

Nastavit će promicati istinu i sjećanje o Domovinskom ratu

16.11.2019. 09:32 | 805 pregleda | Vijesti

U prostoru vijećnice koja je smještena unutar kompleksa Janković u Pakracu 14. studenog je održana trinaesta redovna izvještajna skupština Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac - Lipik na kojoj je osim uzvanika, predstavnika lokalne samouprave Lipika i Pakraca te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prisustvovalo 25 od 35 članova udruge koji su platili članarinu za tekuću godinu.

Piše:
Matija Kulhavi

Predsjednik Božidar Lujanac podnio je izvješće o aktivnostima u protekloj godini koje su uz redovne aktivnosti obilježavanja svih značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, uključivale i održavanje okruglog stola "Zapadna Slavonija". Inače, u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Pakrac - Lipik održana je i komemoracija u Gornjoj Obriježi te obljetnica osnutka 76. samostalnog bataljuna, a dobre odnose imaju i sa srodnim udrugama časnika iz Novske, Jasenovca, Lipovljana i Varaždina. Također boravili su i na Malom Lošinju gdje je održana 5. proširena sjednica Hrvatskog časničkog zbora RH zajedno sa časničkim zborovima iz cijele Hrvatske.

U okviru financijskog izvješća priopćeno je da su prošlogodišnji prihodi iznosili 25.450,41 kn, a rashodi 21.208,76 kn što je značilo da je na dan 31.12.2018. stanje računa bilo u plusu za 4.241,66 kn.

U sljedećoj godini Hrvatski časnički zbor Pakrac - Lipik će i dalje nastaviti sa sličnim aktivnostima, a podršku u njihovu radu iskazali su i čelni ljudi Lipika i Pakraca, Vinko Kasana i Anamarija Blažević.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je tom prilikom istaknula kako treba širiti istinu o Domovinskom ratu, a naglasila je i to da je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja odobreno i 400.000 kuna za izgradnju spomen obilježja hrvatskim braniteljima na južnom dijelu pakračkog Trga bana Josipa Jelačića.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana, ovom prigodom i u svojstvu voditelja Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika, pohvalio je i zahvalio na radu, kako Hrvatskom časničkom zboru Pakrac - Lipik, tako i svim ostalim udrugama, zahvaljujući čijim dobrim organizacijama možemo čuvati i širiti istinu i spomen na Domovinski rat tijekom kojeg smo našu zemlju obranili od agresora. Također je pohvalio potporu Ministarstva hrvatskih branitelja te samog ministra Tome Medveda, istaknuvši kako je prije nekoliko dana Donji Čaglić posjetio kipar u vezi izgradnje spomenika poginulim braniteljima, a nadovezao se i na vrijedne projekte vezane upravo za branitelje na području Lipika. Radi se o projektu skrbi za branitelje (njega i pomoć u kući) te projektu "Mirovina nije za mirovanje", koji nije namijenjen samo umirovljenim braniteljima, nego i svim drugim umirovljenicima.

Podršku radu Hrvatskog časničkog zbora Pakrac - Lipik iskazali su i predstavnici srodnih udruga - Eduard Bogović, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Novske i Općina Jasenovac i Lipovljani te Stipan Grgić, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Požeško-slavonske županije.