Delfin
LIPIK test
Medianno
Toplice Lipik

Povratak zdravstvenog turizma u Lipik

17.12.2019. 15:41 | 1356 pregleda | Vijesti

Analiza poslovanja Toplica Lipik u 2019. godini s posebnim osvrtom na razvoj zdravstvenog turizma bila je tema sastanka o kojoj je 17. prosinca u Lipiku razgovarao župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević s predsjednikom Upravnog vijeća Toplica Lipik Slobodanom Katunarom i ravnateljem Darkom Kelemenom, a po završetku sastanka upriličen je obilazak kompleksa Toplica Lipik u sklopu čega su razgledali prostorije s kadama u kojima se nudi „Grofova“ i „Grofičina kupka“.

Piše:
Matija Kulhavi

Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućio je specijalnim bolnicama i lječilištima da mogu ostvarivati novi prihod na tržištu zdravstvenog turizma. Analizirali smo našu situaciju u Toplicama Lipik i uz potporu Grada Lipika i Požeško-slavonske županije zaključili da trebamo razvijati našu zdravstveno-turističku ponudu. Posebno smo zaključili da imamo neispunjen sadržajni prostor vikendima stoga smo odlučili krenuti u akciju tako da smo dodatno zaposlili dva fizioterapeuta, uredili smo wellness prostore i složili višednevne, dnevne i vikend pakete koji su zapravo jedna atraktivna kombinacija raznih oblika suvremenog wellnessa, poput ručne podvodne masaže, opuštanja u bazenu, smještaja i gastro ponude.“, naglasio je ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen te dodao – „Naši posjetitelji su odlično prihvatili naše ponude i aktivnosti vikendom, a rezultat svega toga je značajan porast prihoda od zdravstveno-turističkih usluga i to nas upućuje da ove aktivnosti razvijamo, unapređujemo i širimo, na korist bolnice, pacijenata i građana.

Lipički dogradonačelnik i predsjednik Upravnog vijeća Toplica Lipik Slobodan Katunar je istaknuo kako je početkom godine na inicijativu župana Tomaševića i gradonačelnika Kasane pokrenuta ova priča poboljšanja zdravstvene turističke usluge u Toplicama Lipik. „Analizom poslovanja vidjeli smo da je udio tog komercijalnog dijela negdje oko 20% u odnosu na 80% ugovornih s HZZO-om, tu smo vidjeli da postoji mogućnost napretka u tim prihodima, tako da smo zaposlili određeni broj fizioterapeuta, infrastrukturno smo poboljšali ponudu koju sad imamo i krenuli tim putem. Naravno da ovo nije kraj toga, već iduće godine u okviru projekta „Slavonija“ Grad Lipik zajedno s Toplicama Lipik je kandidirao jedan veliki projekt pod nazivom „Terme Lipik“ gdje početkom godine očekujemo jednu veliku investiciju, a odnosi se na obnovu Vile Zinke koja je u vlasništvu grada, obnovu našeg dijela toplica narodnih kupki i našeg perivoja. S tim investicijama ćemo još dodatno postati konkurentni na tržištu i povećati taj komercijalni udio.“, rekao je dogradonačelnik.

 

Grad Lipik su često nazivali gradom hedonizma i gradom ljepote i veliki razlog tome su upravo ove Toplice. Stoga čestitam ravnatelju i predsjedniku Upravnog vijeća te svim članovima osoblja na trudu pri čemu želim istaknuti jednu veliku stvar koju sam vidio prilikom prolaska kroz bolnicu, a to je jedno veliko otvoreno srce, osmjeh, djelatnici koji pružaju sami sebe svojim pacijentima i korisnicima. Razgovarajući s korisnicima koje sam susreo, a koji su najbolji pokazatelj važnosti ovoga projekta, uvidio sam veliko zadovoljstvo njihovog dolaska.“, rekao je župan Alojz Tomašević te napomenuo – „Ove godine smo krenuli s novim projektom, vidjeli ste i sami da u ovom prostoru Hrvatske, ali i susjednih zemalja, ne postoji ovakva mogućnost na kulturno povijesnoj tradiciji, na onome što je nekada u Lipiku bilo, a zapravo dograđeno s novim zapošljavanjem. To je ono što Grad Lipik jest - povijest i kultura, ljepota i uživanje te otvaranje prema turističkoj karti Hrvatske. Iduće godine započet ćemo realizaciju novog projekta, oko 70 milijuna kuna vrijedan projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji smo kandidirali na Europske fondove te očekujemo početak realizacije. To je ono što Grad Lipik zavrjeđuje, u turističkoj karti Hrvatske apsolutno može biti broj jedan, ne natječemo se s nikim već poručujemo da smo bolji i da ćemo iskoristiti ono što imamo i od toga napraviti još bolju i ljepšu ponudu za sadašnje i buduće korisnike i turiste. Ponosan sam kao župan ove prelijepe županije što imamo jedan ovakav povijesni biser.“.

O „Grofovoj“, odnosno „Grofičinoj kupki“ nešto smo više doznali od prim. dr. sc. Senke Rendulić Slivar, pomoćnice ravnatelja za kvalitetu i pročelnice službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Toplica Lipik.

Osobitost ovih kupki u Toplicama Lipik je činjenica da su to jedinstvene podne kade na području regije, provodili smo istraživanja i u susjednim zemljama, poput BiH i Republike Srbije, koja su pokazala da su jedinstvene. Podne kade su obložene mramorom, ispunjene termalnom mineralnom vodom, koja je također pitka mineralna voda, a na dnu kade stavljamo podloške iz kojih izlaze mjehurići toplog zraka oplemenjeni ozonom. Time zapravo potječemo mikro cirkulaciju tkiva, poboljšavamo krvotok i postiže se jedan učinak detoksikacije organizma. Nakon toga slijedi faza znojenja na ležaljci koja se nalazi u istoj prostoriji, a sveukupno potičemo ugodu i stanje dobrog raspoloženja samim ambijentom koji je povijestan.“, kazala je prim. dr. sc. Slivar Rendulić te dodala da zgrada Mramornih kupki datira iz 1886. godine kada je tu bilo 26 kada s porculanom i mramorom, a sada takvih kada imaju samo 5, od čega su dvije osuvremenili i oplemenili standardom koji zapravo traže jedne toplice u smislu pružanja usluga na privatnom tržištu, odnosno wellnessa.