Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
Tragovima hrvatske marijanske pobožnosti

Požeška biskupija organizira hodočašće u Mađarsku

23.01.2020. 11:35 | 867 pregleda | Vijesti

Vjernici Požeške biskupije i ove će godine u tjednu nakon proslave Uskrsa, najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana, poći na zajedničko hodočašće. Ovaj put u Mađarsku.

Piše:
Matija Kulhavi

Hodočašće, pod nazivom "Tragovima hrvatske marijanske pobožnosti", trajat će od 14. do 16. travnja, a svi zainteresirani trebaju se prijaviti u svojim župama do 1.veljače. Cijena putovanja i smještaja je 1350 kuna, a postoji i mogućnost obročnog plaćanja do kraja ožujka. Za sve informacije i prijave potrebno je obratiti se lokalnom župnom uredu, doznajemo od vlč. Joze Zorića.

 

PLAN PUTA

Prvi dan, 14. 4. 2020.

Zirc – Pannonhalma – Budapest (Budimpešta)
Polazak u jutarnjim satima s dogovorenih mjesta diljem biskupije, tako da svi autobusi stignu u 6 sati ujutro u Barcs. Vožnja od oko tri i pol sata preko Kaposvára pa uz Balatonsko jezero do Siófoka i Veszpréma do mjesta Zirc. Slijedi razgled tamošnje opatije. Nastavlja se kraća vožnja do drugog odredišta – mjesta Pannonhalma, gdje će se u razgledu benediktinske opatije i crkve zadržati oko 90 minuta. Pola sata vožnje sjevernije je jedno od glavnih odredišta ovog hodočašća i marijanskih svetišta Mađarske, grad Jura ili Győr. Dolazak oko 13:30 i razgled donjeg grada – Karmelićanska crkva, Isusovačka crkva, opatova palača, trgovi te sveta misa u katedrali i čašćenje relikvije – rupca s Gospinim suzama. Polazak iz Jure bi morao biti oko 18 sati kako bi se stiglo u Hotel Pest Inn (3*) u Budimpešti na večeru te smještaj. Nakon toga slobodno za individualni razgled grada; noćenje.

 

Drugi dan, 15. 4. 2020.

Esztergom (Ostrogon) – Vác – Buda (Budim)
Doručak te odlazak 50-ak kilometara udaljenog Ostrogona. Posjetit će se grob sv. Marka Križevčanina te katedrala u kojoj će biti održana sveta misa. Potom slijedi odlazak prema gradu Vác, središtu biskupije i vrlo važnom gradiću mađarske povijesti. Razgled katedrale i kripte te povratak u Budimpeštu. Uslijedit će razgled Budima uz lokalne vodiče te povratak u hotel na raniju večeru kako bi se ostavila mogućnost zainteresiranima da pogledaju Budimpeštu noću s rijeke Dunav. Po završetku vožnje koja traje nešto više od sat vremena, predviđen je povratak u hotel na noćenje.


Treći dan, 16. 4. 2020.

Pest (Pešta) – Pécs (Pečuh) – Máriagyűd (Marijađuda)
Doručak, odjava iz hotela, razgled Pešte uz vodiče te oko podneva polazak prema Pečuhu. Razgled grada, posjet katedrali i polazak do obližnjeg Marijađuda gdje će u kasno popodne biti služena sveta misa. Potom se kreće na put prema granici, odnosno Republici Hrvatskoj uz planirani dolazak kućama oko 23 sata.