Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
PODUZETNIČKI INKUBATOR LIPIK

Poduzetnicima predstavljene mogućnosti financiranja u 2020. godini

28.01.2020. 09:01 | 1630 pregleda | Vijesti

U organizaciji Grada Lipika, Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije PANORA te Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. u prostoru nedavno otvorenog Poduzetničkog inkubatora Lipik 27. siječnja održano je svojevrsno predavanje pod nazivom „Mogućnosti financiranja poduzetnika u 2020. godini“ na kojem su prisutnima s ciljem informiranja i educiranja pruženi korisni podaci.

Piše:
Matija Kulhavi

Lipik je poznat kao grad u kojem se podupire poduzetništvo, a to je prilikom svojeg obraćanja u uvodnom dijelu skupa naglasio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana. On je napomenuo kako su unutar Poduzetničkog inkubatora Lipik već iznajmljena četiri poslovna prostora koja su u funkciji, a početkom godine su u njega uselile i potporne institucije, ustvrdivši kako on osobno, kao i sve službe Grada Lipika poduzetnicima stoje na raspolaganju. "Potiče se razvoj poduzetničke infrastrukture potrebne za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te se podupiru ulaganja domaćih i stranih investitora, a sve u cilju ostvarenja što konkurentnije klime za razvoj gospodarstva kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.", istaknuo je gradonačelnik podsjetivši i na činjenicu da je Lipik od 2017. godine „Grad prijatelj ženskog poduzetništva", jedan od četiriju gradova koji su prvi u Hrvatskoj prepoznali žensko poduzetništvo kao poseban segment u koji se dodatno ulaže.

Projektom Poduzetničkog inkubatora Lipik u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku razvila se nova poduzetnička infrastruktura. Naime, izgrađen je objekt neto površine 1936,99 m2 poslovnog prostora koji se sastoji od pet proizvodnih prostora, deset box ureda i informatičke učionice, odnosno sale za sastanke namijenjene poduzetnicima. Od njegovog otvorenja, koje je bilo krajem srpnja prošle godine, konstantno se podupiru poduzetnici početnici i razvoj gospodarstva na području Grada Lipika i okolice. O uslugama koje se nude i programu poticajnih mjera za razvoj malog i srednjeg poduzetništva Grada Lipika govorio je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o.

Poduzetnici često nemaju dovoljno informacija o vrstama financiranja koje se nude na nacionalnom nivou te im nisu uvijek pružene mogućnosti informiranja o najpovoljnijim i najboljim opcijama financiranja. Stoga je voditelj područnog ureda za Slavoniju i Baranju HBOR-a Boris Čagalj nazočnima predstavio načine kreditiranja i kreditne programe koje nudi Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

O mogućnostima korištenja sredstava europskih fondova u okviru razvoja poslovne infrastrukture i podizanja poslovne konkurentnosti poduzeća, kao i o primjerima dobre prakse i korisnicima koji su uspješno osmislili i prijavili projekte financirane sredstvima iz EU fondova te o natječajima čije se otvaranje uskoro očekuje govorila je Sanja Bogdan-Pavlović, konzultantica za EU fondove.

Posljednje izlaganje održala je Željka Šugić, stručna suradnica Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, koja je obrazložila sve potrebne informacije o vrstama ESIF zajmova i mogućnostima financiranja, odnosno programima kreditiranja koje pruža Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).