Delfin
Delfin
Medianno
U čast velikog dirigenta i glazbenika

Otkrivena spomen ploča čuvenom maestru Milanu Horvatu, rođenom Pakračaninu

28.01.2020. 09:06 | 1036 pregleda | Vijesti

U čast čuvenom maestru Milanu Horvatu, koji je rođen u Pakracu daleke 1919. godine, 27. siječnja na njegovoj rodnoj kući u Ulici braće Radić na kućnom broju 6 otkrivena je spomen ploča.

Piše:
Matija Kulhavi

Potaknuti idejom dr. Meri Bujanović, Grad Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac inicirali su i organizirali postavljanje spomen ploče ovom čuvenom maestru koji je rođen u Pakracu 28. srpnja 1919., a preminuo u Innsbrucku 1. siječnja 2014. godine.

Spomen ploču njemu u čast otkrile su maestrova supruga gospođa Nevenka Horvat i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, u pratnji Zvjezdane Bardun Knežević, predstavnice Zagrebačke filharmonije, ravnateljice Osnovne glazbene škole Pakrac Alfrede Petani Grafina, predsjednika pakračkog Gradskog vijeća Miroslava Ivančića, bračnog para Širac, današnjih vlasnika maestrove rodne kuće, predstavnika kulturnog i društvenog života Pakraca te zainteresiranih građana.

Pakračka gradonačelnica ovom je prigodom istaknula kako je ponosna na činjenicu da je glazbenik ovakvog profila rođen u Pakracu pa mu se na ovaj simboličan način želi odati počast i zahvaliti na doprinosu i naslijeđu koje je ostavio hrvatskoj glazbi i Pakracu, kao rodnom gradu, a maestrova udovica Nevenka Horvat istaknula je zahvalnost Pakračanima kazavši da je njezin pokojni suprug uvijek isticao to da je rođen u Pakracu.

Nakon svečanog čina otkrivanja spomen ploče, u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac održan je koncert Kvarteta trombona Zagrebačke filharmonije i učenika OGŠ Pakrac.

 

Dirigent svjetskog glasa, maestro Milan Horvat bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika. Punih šezdeset godina radio je sa Zagrebačkom filharmonijom. Bio je šef-dirigent, direktor, stalni gost-dirigent, a od 1985. doživotni počasni šef-dirigent ovoga orkestra. Njegova izvanredna karijera vodila ga je na sve krajeve svijeta i pred brojne svjetske orkestre. Pet je godina bio šef-dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra u Dublinu. Od 1969. do 1975. vodio je i novoosnovani Simfonijski orkestar ORF-a u Beču. Bio je počasni dirigent Komornog orkestra Lausanne, a od 1981. stalni gost dirigent i počasni član Slovenske filharmonije. Vodio je orkestar Zagrebačke filharmonije u nekim od njegovih najsjajnijih trenutaka u Salzburgu, Veneciji, Marseilleu, Ženevi, Beču, SAD-u, a surađivao je i s nizom poznatih solista poput Rostropoviča, Ojstraha, Menuhina i mnogih drugih.

Još za života primio je niz međunarodnih i domaćih nagrada od kojih ističemo nagradu „Milka Trnina“ 1958., nagradu „Vladimir Nazor“ 1961., nagradu Grada Zagreba 1999. te diskografsku nagradu Porin za životno djelo 2005. godine.