Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije

Prvi slučaj korona virusa u našoj županiji

27.03.2020. 11:58 | 1025 pregleda | Vijesti

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj županiji. Prva zaražena osoba je policijski službenik koji je od 20. veljače bio na terenskom radu na području Sisačko-moslavačke županije te se tamo i zarazio.

Piše:
Compas

"Sve mjere i aktivnosti koje se provode na području naše županije se odvijaju prema smjernicama Nacionalnog stožera civilne zaštite te sve funkcionira bez problema, gotovo besprijekorno. Svi smo u kontaktu, komunikacija je dobra i nema nesporazuma. Svi su ozbiljni i stručni u svom poslu, a zahvalio bih se svim stanovnicima i djelatnicima koji poštuju mjere, one su tu za dobrobit svih nas.", istaknuo je župan Alojz Tomašević.

Alojz Tomašević

On je ovom prilikom dodao i to da je Požeško-slavonska županija u potpunosti spremna za sve moguće brojke koje bi virus mogao dotaknuti te da su sve ustanove opremljene i svi djelatnici su spremni.

Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije je naglasio kako je testirano ukupno 17 osoba, 15 je negativno, a za dvoje se čekaju nalazi koji će biti gotovi tijekom dana.

Mate Matijević

"Dobili smo informaciju da imamo osobu iz naše županije koja je pokazala simptome COVIDa-19 na području druge županije gdje je i testirana. Njegovi simptomi su lakši i nema potrebe da bude hospitaliziran, on je u samoizolaciji i svakodnevno u kontaktu s epidemiologom. Iz izolacije će izaći kad više ne bude imao simptoma i kad nalaz bude negativan. Ova osoba je pozitivna od 25. ožujka, a on je jučer došao kući u Požegu gdje ima sve uvjete samoizolacije. Navedena osoba nije bila kontaktu s drugim osobama na području županije, osim sa susjedom koji mu je pomogao istovariti prtljagu iz osobnog automobila, a susjed je mojom uputom također stavljen u samoizolaciju, iako nije bilo neposrednog kontakta sa zaraženim. Napominjem da je ova osoba posljednji put u Požegi boravila 20. veljače. Kontakti koje je ova osoba ostvarila na poslu su također stavljeni u samoizolaciju na području Sisačko-moslavačke županije.", kazao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

dr. Ante Vitalia

Informaciju da se radi o policijskom službeniku potvrdio je i Željko Grgić, načelnik PU požeško-slavonske te je naglasio kako se radi o policijskom službeniku zaposlenom u PU požeško-slavonskoj, ali koji je već duže vrijeme na radu u drugoj županiji gdje se i zarazio, a dodao je da je bio u stalnom kontaktu s epidemiolozima. Također je potvrdio da ima još policijskih službenika koji se trenutno nalaze u samoizolaciji od prije te nemaju veze s ovim slučajem.

Željko Grgić

"Što se tiče prijava i kontrola za kršenje mjera samoizolacije, imamo 516 osoba u samoizolaciji te vršimo kontrolu nenajavljeno. Izvršili smo dosad 338 kontrola, a imali smo 85 dojava od građana te smo utvrdili da je 19 osoba kršilo mjeru samoizolacije. Još jednom apeliramo svim građanima da se drže mjera samoizolacije koje su im zadane.", rekao je načelnik.

Izvor: www.pszupanija.hr/