LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

Svjetski dan zdravlja 7. travnja 2020. „Podrška medicinskim sestrama i primaljama“

07.04.2020. 13:08 | 394 pregleda | Vijesti

Povodom Svjetskog dana zdravlja iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško slavonske županije obavještavaju javnost da Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja ističe važnost podrške medicinskim sestrama i primaljama te da je posvećen osnaživanju njihove uloge. Iznimno je velika važnost medicinskih sestara i primalja u očuvanju zdravlja svih nas.

Piše:
Compas

„Na svijetu, 70% zdravstvenih i socijalnih djelatnika čine žene, a medicinske sestre i primalje su veliki dio te radne snage. Za postizanje zdravlja za sve trebamo dovoljan broj dobro obučenih i obrazovanih medicinskih sestara i primalja koje u svom poslu imaju našu punu podršku i primaju plaću razmjerno uslugama i kvaliteti skrbi koju pružaju. Skrb medicinskog osoblja za pacijente i stanovništvo se gradi na odnosu povjerenja. Poznavanjem čovjeka, tradicije, kulture i običaja svojih zajednica, medicinske sestre i primalje mogu pružati bolju njegu i nezamjenjive su u vrijeme epidemije ili druge krizne situacije. Rad medicinskih sestara i primalja treba biti iznimno poštovan i cijenjen kako bi se mogle posvetiti čuvanju zdravlja svih nas.

Pet ključnih područja ulaganja:
1. Ubrzati ulaganja u obrazovanje medicinskih sestara i primalja
2. Zaposliti više medicinskih sestara
3. Uložite u voditeljske vještine medicinskih sestara i primalja
4. Primalje i medicinske sestre trebaju biti srce primarne zdravstvene zaštite
5. Podržimo medicinske sestre i primalje u promicanja zdravlja i prevenciji bolesti.

Zahvalimo svim našim medicinskim sestrama, tehničarima i primaljama na njihovom teškom radu i hrabrosti – oni su na prvoj liniji, čuvaju naše zdravlje i zdravlje naših obitelji, često ih nema dovoljno. Pozovimo odgovorne da više investiraju u njih, jer je to istovremeno investicija u zdravlje svih nas.

Čuvajmo naše zdravlje i čuvajmo naše zdravstveno osoblje, posebno sada, u vrijeme pandemije COVID-19. Pomognimo im da ostanu zdravi, kako bi mogli skrbiti za nas u slučaju potrebe. Ostanimo doma!“ poručuje dr. med. Jasmina Kovačević spec. javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.