Delfin
LIPIK test
Vera Pečanić
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „JA SAM ŽENA, A NE BROJ“

"Zaželi" - program koji je opravdao svoju svrhu i zaslužuje nastavak

20.05.2020. 23:27 | 1153 pregleda | Vijesti

U pakračkoj vijećnici smještenoj unutar nekadašnjeg vlastelinstva Janković u srijedu, 20. svibnja održana je završna konferencija projekta „Ja sam žena, a ne broj“, odobrenog u sklopu poziva “Zaželi - Program zapošljavanja žena”. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 5.059.218,00 kn, čiji je nositelj Grad Pakrac, a partneri Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Požega i Centar za socijalnu skrb Pakrac. Ovaj projekt, koji je započeo 1. prosinca 2017., a službeno završava 1. lipnja 2020. godine, kroz natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Piše:
Matija Kulhavi

Na konferenciji su prezentirani rezultati projekta „Ja sam žena, a ne broj“ koji je implementiran kroz posljednjih trideset mjeseci s ciljem da se inicijativama na lokalnom nivou pridonese većoj zapošljivosti žena u ruralnim područjima. Kako je istaknula voditeljica projekta Vanja Ražov, time se utjecalo na smanjenje nezaposlenosti te minimiziranje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, dok je svrha projekta bila osigurati trenutnu uključenost, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te njihovo dodatno obrazovanje.

Vremensko razdoblje trajanja projekta je iznosilo 30 mjeseci s time da su zaposlene osobe bile na usluzi korisnicima programa tijekom 24 mjeseca, a ostatak vremena su se provodile edukacije zaposlenih žena kako bi one, nakon završetka projekta, bile u mogućnosti lakše pronaći novo zaposlenje.

Naime, ovim je projektom zaposleno 30 žena koje su odgovorno i s ljubavlju protekla 24 mjeseca radile svoj posao, brinule o starijim i nemoćnim korisnicima. Tako su stekle vrijedno radno iskustvo, ali i sigurne prihode te im je kroz dvije godine pružena mogućnost besplatnog osposobljavanja i edukacije. Od njih trideset, dvadeset i dvije osobe su tu mogućnost i iskoristile pa su se osposobljavale za maserke, kuharice i njegovateljice, dok su neke odlučile pohađati autoškolu. Sve to u svrhu konkurentnosti na tržištu rada.

Ovih trideset žena svakodnevnim radom i aktivnostima je obilazilo 180 korisnika kojima je pružena pomoć u pripremi obroka, održavanju kućanstva, nabave namirnica, osobne higijene i pomoć pri ostvarivanju različitih prava, međutim važno je istaknuti kako je većina korisnika, koji su stariji i nemoćni, ovim putem dobila podršku kroz razgovore i druženje, što je mnogima od njih itekako značajno.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ovom je prigodom istaknula da joj je ovaj projekt najdraži do sad jer se pokazao kao puni pogodak. To je vidljivo i u tome što su krajnji korisnici prezadovoljni ženama/gerontodomaćicama, u tome što su ih prihvatili i u njima imali oslonac, kao i u tome što je ženska empatija došla do izražaja pa su u njima vidjeli prijateljice ili gotovo članice obitelji, kazala je gradonačelnica.

Na zadovoljstvo svih prisutnih, gradonačelnica je rekla da ovo nije kraj jer je u ožujku podnesena kandidatura za svojevrsni nastavak ovog projekta pa je naglasila i to da će prioritet pri zapošljavanju imati upravo dosadašnje žene koje su u ovom periodu stekle zavidno iskustvo u skrbi za starije osobe. Rečeno je i da bi u sljedećoj fazi trebalo biti zaposleno više žena i povećan broj korisnika; predviđa se zapošljavanje 35 žena i povećanje na 210 starijih korisnika.

Projekt su pohvalile i predstavnice partnera koji su sudjelovali u provođenju projekta: Danijela Kiš, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pakrac, zatim Martina Keller, rukovoditeljica Odjela za provođenje EU projekata HZZ Požega te Marija Žilić Petrišić iz Centra za socijalnu skrb Pakrac.

Tijekom konferencije zaposlene žene su podijelile svoja stečena iskustva, iskazavši pri tome izuzetno zadovoljstvo ovim projektom koji je ispunio njihova očekivanja te izrazivši nadu u što skoriji nastavak. Također su složno izrekle zahvalu koordinatorici projekta Vlatki Jurina koja je uvijek bila uz njih te im pružala potporu u radu.

Projekt "Zaželi - Program zapošljavanja žena” u Republici Hrvatskoj pokrenut je milijardom kuna iz Europskog socijalnog fonda. U našoj je zemlji zbrinuo više od 6000 dugotrajno nezaposlenih žena te 28 000 starih osoba, a uskoro se očekuje i njegov nastavak. Projekt ove godine završava u 150 jedinica lokalne samouprave, a jedna od njih je i Lipik gdje je pri kraju projekt „Zaželi i ti biti jedna od njih“ koji se provodi na području Grada Lipika i koji je vrijedan 3.068.643,98 kuna te je sufinanciran 100% iz Operativnog programa u okviru Europskog socijalnog fonda.