LIPIK test
delfin3
Medianno

Toplice Lipik i Pakračanin Borislav Černi među ovogodišnjim dobitnicima županijske nagrade

21.05.2020. 12:13 | 1355 pregleda | Vijesti

U prostoru Velike županijske vijećnice u Požegi  20. svibnja je održano svečano primanje i dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima Požeško-slavonske županije koje se trebalo održati na svečanoj sjednici 14. travnja, povodom 810. obljetnice županije, međutim, zbog pandemije korona virusa i neviđene situacije u kojoj se našao čitav suvremeni svijet, svečano primanje bilo je odgođeno do jučer.

Piše:
Matija Kulhavi

Strogo se pridržavajući protuepidemijskih mjera na svečanom su prijemu, uz nagrađene laureate, sudjelovali predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, župan Alojz Tomašević te zamjenik župana Željko Jakopović, kao i ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prof. dr. sc. Željko Glavić. Tom su prigodom dobitnicima uručene povelje zahvalnosti, godišnje nagrade i nagrada za životno djelo.

Povelje zahvalnosti primili su Pakračanin Borislav Černi, Hrvatske željeznice Putnički prijevoz i Dražen Divjak iz tvrtke Arriva. Godišnja nagrada pripala je dr. sc. Hrvoju Potrebici, profesoru i znanstveniku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Mariju Kalanu i Mariju Bošnjaku, članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata volonterskim provoditeljima sadržaja projekta „Sat istine“ koji se tematski bavi Domovinskim ratom, Kutjevu d.d. iz Kutjeva, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju - Toplice Lipik te Kulturno-umjetničkom društvu „Orljava“ iz Pleternice. Nagradu za životno djelo Požeško-slavonske županije župan Alojz Tomašević uručio je nekadašnjoj zastupnici u Hrvatskom saboru Mariji Bajt za višegodišnji rad i ostvarene rezultate značajne za doprinos u kulturi i očuvanju kulturne baštine Požeško-slavonske županije te za razvoj ukupne zajednice.

Godišnja nagrada Požeško-slavonske županije pripala je Toplicama Lipik, a nagradu je preuzeo ravnatelj Darko Kelemen.

Toplice Lipik spominju se još prije 250 godina, a kao europska lječilišna destinacija poznate su posljednjih 150 godina. Kao teški ratni stradalnik, Toplice Lipik uspjele su uz pomoć ministarstava i županije obnoviti veliki broj svojih objekata. Specijalna bolnica Lipik sudjeluje u bolničkom liječenju sa 130 kreveta, a ostalih 130 nudi na tržištu zdravstvenog turizma te se sve više profilira kao regionalni rehabilitacijski centar za liječenje i rehabilitaciju multiple skleroze te stanja nakon moždanog udara, ortopedska i reumatološka oboljenja. Zbog svega toga postala su privlačna rehabilitacijska ustanova u koju dolaze mnogobrojni pacijenti.

Županijska nagrada se sastoji od plakete (zlatnog županijskog grba) i diplome, ona nije novčane ili neke materijalne vrijednosti ili pogodnosti te je upravo zbog toga i vrijednija, jer je izraz svojevrsnog priznanja za doprinos društvenoj zajednici u kojoj djelujemo. Tako smo se našli i mi u društvu izabranih za 2020. godinu. Naša ustanova s više od 200 zaposlenih, ali i svi oni koji dolaze s nama u kontakt te su dio našeg poslovanja, svi mi smo nekako preblizu poslu  i previše smo u toj djelatnosti kojom se bavimo da bismo mogli objektivno spoznati vrijednost i važnost našeg djelovanja. Zbog toga nam je drago čuti i vidjeti, odnosno doživjeti to da nas je netko zapazio iz vana pa stoga zahvaljujemo predlagačima, povjerenstvu i Županijskoj skupštini koji su vrednovali naš rad.“, rekao je ravnatelj Darko Kelemen te dodao kako ova nagrada nije samo poticaj da dalje rade na razvoju, nego je to i poslovna referenca koju će s ponosom i zadovoljstvom isticati u poslovanju kao jedno jamstvo i poruku pacijentima i  gostima kako će u Toplicama Lipik dobiti jednu visoko kvalitetnu zdravstvenu, ali i zdravstveno-turističku uslugu.

Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije dobio je Pakračanin Borislav Černi.

Borislav Černi cijeloga života sudjeluje u svim sferama društvenoga života u Pakracu. Jedan je od osnivača foto kino sekcije u osnovnoj školi. Veliki je zaljubljenik u prirodu te samim time i član Planinarskog društva „Psunj“ u kojemu je dobio i mnoga priznanja. Također je član i Radio kluba gdje je kao zaljubljenik u tehničku kulturu vodio mlade te s njima sudjelovao u mnogim natjecanjima, a između ostaloga za svoja djela u tehničkoj kulturi, dobio je i Zlatnu plaketu grada Pakraca. Član je još nekoliko udruga u kojima aktivno sudjeluje. Za dodijeljenu Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije predložili su ga Grad Pakrac, Planinarsko društvo „Psunj“ i Radio klub "Vjekoslav Křenek" Pakrac.

Prije same dodjele, nagrađenima se obratio župan Alojz Tomašević.

14. travnja smo trebali proslaviti Dan naše županije, no situacija u svijetu dovela je do toga da na ovaj skromni način obilježimo taj dan i nagradimo vas koji ste svojim radom i doprinosom to zaslužili. Upravo u ovoj vijećnici 1847. godine je prvi puta na Skupštini donesena odluka da će se govoriti hrvatskim jezikom te je taj dokument odnesen banu Josipu Jelačiću. Puno toga bi se moglo reći o našoj županiji kroz povijest, no danas smo ovdje kako bi odali priznanja ljudima koji svojim radom doprinose razvoju Požeško-slavonske županije. Sve ono što županija zapravo ima, sve ono s čime se borimo i sve ono što želimo ostaviti generacijama koje dolaze iza nas, naša djeca i unučad, koja će jednoga dana kada nas ne bude, čitati o nama koji smo živjeli i djelovali na ovom području. Bez zajedništva smo ništa, možemo se svađati i promišljati drugačije, ali ovo trenutno stanje u svijetu nas je podsjetilo da ništa ne možemo sami. Ponosan sam što sam upravo župan u ovom vremenu, kada pišemo povijest na svoj način sa svojim djelima i planovima za budućnost i razvoj naše predivne županije. Hvala vam što ste ovdje i što zajedno s nama stvarate povijest, na spomen našim hrvatskim braniteljima koji su sanjali domovinu, da i nakon 810. godina nastavimo prenositi priču Požeško-slavonske županije. Povodom 810. godina županije predstavit ćemo i Fotomonografiju Požeško-slavonske županije, sa željom da ljudi koji će nastaviti voditi Domovinu i svi oni koji žive u njoj, čuju i vide o Požeško-slavonskoj županiji, ljepotama zavičaja, ljudima velikoga srca i ponosne slavonske duše.“, rekao je župan Alojz Tomašević.

Nagrađenima se također obratila i predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević.

Svi mi nastojimo dati svoj doprinos razvoju naše lijepe županije kako bismo što više ostavili u nasljeđe budućim generacijama, jer uvjerena sam cilj nam je svima isti, a to je županija uspjeha, prosperiteta, stabilnosti i sigurnosti. Ova svečanost je mjesto i prilika kako bi se zahvalili i odali priznanja svima koji djeluju u bilo kojoj sferi društvenog, ekonomskog i kulturnog života naše županije.", istaknula je Josipa Miličević.

 

Foto: slavonski.hr