LIPIK test
Delfin
Medianno

Reizbor Mire Bilopavlović za predsjednicu UABA-e Pakrac-Lipik

23.05.2020. 19:36 | 734 pregleda | Vijesti

Dio godine kada razne udruge održavaju svoje redovite godišnje skupštine ove godine je na duga dva mjeseca bio rezerviran za COVID-19 i koronavirus protumjere. Nakon djelomičnog ukidanja zabrane javnih okupljanja koja je sada s 5 osoba podignuto na 40 osoba (koje mogu bez sankcija u isto vrijeme biti na istom mjestu) stekli su se uvjeti za održavanje gore spomenutih redovnih godišnjih skupština stoga je danas prijepodne u vijećnici u sklopu kurije Janković svoju izbornu skupštinu održala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik tj. UABA Pakrac-Lipik.

Piše:
Tomislav Ević

Uz strogo poštivanje mjera distanciranja i dezinfekcije propisanih od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite, dvadesetak članova Udruge, točnije njih dvadeset i troje, prisjetili su se svog prošlogodišnjeg djelovanja kroz izvješća o radu i financijama.

Izvješće o radu iznijela je tada bivša sada trenutna predsjednica Mira Bilopavlović podijelivši ga na sedam cjelina; radne akcije (240 radnih sati na uređivanje spomenika i grobišta u Branešcima Bučju, Dragoviću, Glavici, Kusonjama, Šeovici, Striježevici i Sloboštini), sudjelovanje na komemoracijama (Bučje, Japaga, Jasenovac, Kusonje, Kukunjevac, Škrabutnik, Sloboština), obilježavanja datuma iz NOB-e (Kumrovec, Lipik, Pakrac, Kusonje, Kamenska, Striježevica, Gornji Borki, Bijela, Bučje), sastanci predsjedništva (13 sastanaka; 9-Pakrac / 4-Lipik), suradnja sa SABA RH i UABA-ma, suradnja s Gradovima Pakrac, Lipik i Požeško-slavonskom županijom (prijave na natječaje, obilježavanje obljetnica) te obilazak starijih i nemoćnih članova (jednom godišnje minimalno). Financijski izvještaj za 2019. iznio je T. Jendrašić prikazavši članstvu prošlogodišnje prihode od 10.752 kune (po 2000 kuna Pakrac i Lipik, 1000 PSŽ), rashode od 5.345 kuna dok je kombinirano na žiro računu i u blagajni ostalo neutrošenih 5.406 kuna koje su prebačene u 2020.
Usvojen je i zapisnik sa zadnje izvještajne skupštine, prijedlog o brisanju mrtvih članova iz članstva, te izmijenjen Statut Udruge kako bi se uskladio sa Statutom SABA RH (manje izmjene, neki su članci objedinjeni čime je smanjen njihov ukupan broj).

Uslijedio je izborni dio skupštine na kojem su jednoglasno i bez protuprijedloga izabrani; u predsjedništvo Mira Bilopavlović, Darko Derenj, Boško Erceg, Nikola Ivanović, Željko Kenje; za predsjednicu izabrana je Mira Bilopavlović, a za njene zamjenike Boško Erceg i Darko Derenj i u Nadzorni odbor izabrani su Miladin Jakovljević, Branko Vučetić, Stevo Vučković te za zamjenskog člana Nevenka Puač.

Skupštini se obratio njen član i ujedno pakrački manjinski dogradonačelnik Nikola Ivanović pohvalivši bivše/sadašnje vodstvo na ustrajnosti. Plan rada za ovu godinu tj. 2020. djelomično je odrađen do koronablokade u ožujku, a u preostalom dijelu godine sastojat će se uglavnom od istih aktivnosti poduzimanih i protekle godine: održavanje obljetnica i komemoriranje poginulih i pogubljenih u zadnjih tričetvrt stoljeća, sastanke predsjedništva, suradnju i financijsko preživljavanje tj. održivost Udruge. Financijskim planom priželjkuje se optimističan prihod od 12.106 kuna i rashod od 4.695 kuna, a već je najavljen i njegov rebalans.