LIPIK test
LIPIK test
Medianno
PRIOPĆENJE STOŽERA CZ PSŽ

COVID-19: Trenutno stanje u našoj županiji i nove preporuke

24.05.2020. 14:07 | 705 pregleda | Vijesti

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 5 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 4 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji, a jedna osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se trenutno nalaze 3 osobe, 11 uzoraka je poslano na analizu te je ukupno testirano 1123 osoba. Danas je jedanaesti dan bez novooboljelih osoba u našoj županiji, stoji u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.

Piše:
Compas

Nakon niza sastanaka sa službenim predstavnicima ugostiteljske i industrije događanja (event industrija) postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.

Tijekom sljedećeg  tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima. Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, dok će daljnje brojke ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.

Nove preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi

Preporuke za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na visokim učilištima

Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.