LIPIK test
LIPIK test
Medianno
Izašao novi 71. broj Compasa

Pročitajte što donosi novi broj mjesečnika COMPAS

29.05.2020. 08:47 | 709 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Poštovani čitatelji, mjesec dana brzo prođe, a time i novi broj mjesečnika COMPAS još brže dođe. Kao i prethodna dva mjeseca, svibanj je također obilježen novim koronavirusom, međutim, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, ovih dana svjedočimo sve većem ublažavanju protuepidemijskih mjera i svojevrsnoj normalizaciji svakodnevnog života. Građani su s velikim nestrpljenjem dočekali otvaranje frizerskih salona, a proradili su i ugostiteljski objekti. Ukinuta je zabrana rada nedjeljom, a ukinuta je i zabrana održavanja svadbenih svečanosti, kao i ograničenja vezana za posljednje ispraćaje.

Sve veću liberalizaciju mjera s nestrpljenjem su dočekali sportaši, o čemu ćete više moći pročitati u tekstu “SPORT I KORONA: Umjesto utakmica i natjecanja, sportašima utjeha u treninzima”, koji je pripremio naš suradnik Mario Barać (Sezame.pr). Upravo je on razgovarao i s predsjednicom Hrvatskog planinarskog društva „Lipa“ Lipik Manuelom Lipušić, a dotaknuli su se i tradicionalnog pohoda “Lipanj u Lipiku”, koji se u sklopu istoimene manifestacije održava svake godine u šestom mjesecu, ali zbog već poznatih razloga, ovogodišnja je manifestacija otkazana.

U feljtonu Pripovijesti iz lipičke i pakračke povijesti Siniša Njegovan Starek ovaj put piše o pakračkim vatrogascima, odnosno o osobama koje su postavile temelje vatrogastva u Pakrac. Donosimo vam i drugi dio istraživačkog rada "Zaštita dobara od lokalnog značaja", koji je za Zbornik Povijesnog društva Pakrac – Lipik pripremila Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela u Požegi. Riječ je o radu u kojem su opisani višegodišnji napori kojeg su članovi lokalnog Povijesnog društva uložili kako bi zaštitili petnaest dobara od povijesnog i kulturnog značaja koji se nalaze na području Lipika i Pakraca. U rubrici ZDRAVI ŽIVOT, koju smo uveli u prošlom broju, naš suradnik dr. Ivo Belan piše o tome kako zaštititi svoje dijete od droge te ukazuje na to da je uloga roditelja od ključne važnost.

Zbog aktualne pandemije koronavirusa, a primjereno situaciji, mjesec  smo započeli obilježavanjem dvadeset i pete obljetnice vojno redarstvene operacije “Bljesak” koja je trajala od 1. do 4. svibnja 1995. godine i kojom je oslobođeno, dotad okupirano, područje Zapadne Slavonije. Ovom besprijekornom akcijom Hrvatske vojske i Specijalne policije RH nakon gotovo četiri godine agonije oslobođeni su i dijelovi Lipika i Pakraca. Tijekom te četiri godine izgubljeni su mnogi ljudski životi, a materijalna razaranja su vidljiva i danas. Četiri godine je trajalo i moje progonstvo, tijekom kojeg sam pohađao/promijenio četiri osnovne škole – od prvog razreda u Zagrebu, drugog u Kutini, zatim trećeg i četvrtog u Lipiku te nastavka petog u Pakracu. S obzirom na to da nam je stan u Pakracu izgorio upravo na tadašnji, ali i današnji Dan državnosti, 30. svibnja 1992. godine, moja obitelj je mijenjala adrese stanovanja sve dok se konačno nakon “Bljeska” nismo preselili iz objekta “Fontana”, koji se nalazi unutar Toplica Lipik i u kojem su ranih devedesetih bile smještene brojne prognaničke obitelji, u naš obnovljeni stan.

Kao što napisah, mjesec smo započeli obilježavanjem “Bljeska”, a završit ćemo ga proslavom 30. svibnja, datumom koji se kao i prije 2001. godine, od ove godine ponovno obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske. Toga je dana 1990. godine održano konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora. Premda je to prije tri desetljeća bio tek dokučiv san mnogih prethodnih naraštaja, danas je Republika Hrvatska dio zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga te demokratskog političkog, gospodarskog i sigurnosnog sustava. Stoga svim Hrvaticama i Hrvatima, svim građankama i građanima i svima onima koji je vole i poštuju, želim sretan Dan državnosti Republike Hrvatske!

Novo izdanje COMPASA već od poslijepodnevnih sati možete pronaći na sljedećim prodajnim mjestima:

 

Lipik

 • Aqua, Trg kralja Tomislava 1
 • Lira Travel, Trg kralja Tomislava 1
 • Lonia, Vukovarska avenija 10
 • Mlin i pekare, Jadranska 5
 • Mlin i pekare, Matije Gupca 15
 • Mlin i pekare, Slavonska 34

 

Dobrovac

 • Lonia, Matije Gupca 107
 • Mlin i pekare, Stjepana Radića 1

 

Gaj

 • Mlin i pekare, Sudre Slavka 11a

 

Poljana

 • Mlin i pekare, Gajeva bb

 

Antunovac

 • Mlin i pekare, Poljanska 79b

 

Brezine

 • Lonia, Brezine 49

 

Pakrac

 • KTC, Ivana Gundulića 183
 • Mlin i pekare, Hrvatskih velikana 19

 

Prekopakra

 • Lonia, Dalibora Duhača 47
 • Mlin i pekare, Stjepana Radića 2