Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
DAN DRŽAVNOSTI – 30. svibnja

Položeni vijenci povodom Dana državnosti

30.05.2020. 10:01 | 1085 pregleda | Vijesti

Povodom Dana državnosti kojeg ove godine ponovno obilježavamo 30. svibnja, predstavnici Grada Lipika na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, dogradonačelnikom Slobodanom Katunarom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem te gradskim vijećnicima i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili lampione na spomen obilježjima u Lipiku.

Piše:
Matija Kulhavi

Prisjećajući se stvaranja moderne Republike Hrvatske, u Lipiku su položeni vijenci na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju te na Trgu hrvatskih branitelja Lipika kod spomen obilježja poginulim braniteljima Lipika i biste dr. Franje Tuđmana. Nakon toga je u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM služena sveta misa te su potom predstavnici Grada Pakraca i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijence i svijeće kod središnjeg križa na rimokatoličkom groblju, kod biste predsjednika dr. Franje Tuđmana u centru grada te kod biste dr. Ivana Šretera na platou između Hrvatskog doma i župne crkve.

Uz prisjećanje i molitvu na sve one koji su položili život za Domovinu, istaknute su zasluge branitelja Lipika i Pakraca kao i značaj prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji nas je vodio na putu osamostaljenja.

Navečer, u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" u Pakracu prikazan je film "Časnik i mirotvorac" te govor dr. Ivana Šretera.

 

30. svibnja - Dan državnosti

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Izvor: sabor.hr