LIPIK test
LIPIK test
Medianno

SPORT I KORONA: Umjesto utakmica i natjecanja, sportašima utjeha u treninzima

01.06.2020. 10:10 | 664 pregleda | Vijesti

Piše:
Sezame.pr

Poboljšanje epidemiološke situacije i popuštanje mjera kojem svjedočimo s nestrpljenjem su dočekali i sportaši koji će na kraju ipak ostati prilično razočarani jer, umjesto da ubrzanim ritmom odrađuju svoja ligaška natjecanja, ona su uglavnom prekinuta i otkazana pa je nogometašima, rukometašima i kuglačima ostalo uglavnom treniranje.

 

Nogometaši bez ligaškog proljeća

Odlukom Hrvatskog nogometnog saveza završena su natjecanja i u svim nogometnim ligama osim u premijernoj 1. HNL. To znači da je ova sezona okončana i za klubove s područja Lipika.

Zanimljivost ove sezone koja će po mnogo čemu ostati upamćena je i činjenica da praktički nije bilo proljetnog dijela prvenstva obzirom da je tek u Međužupanijskoj ligi Brod – Požega odigrano jedno proljetno kolo, dok su županijske lige okončane rezultatima koji su postignuti još lani, u jesenskom dijelu prvenstva.

„Lipik 1925.“ je sezonu u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Brod – Požega završio na 5. mjestu u konkurenciji 14 ekipa. Odigrano je ukupno 14 od planiranih 26 kola, a Lipičani su osvojili 22 boda i ukupno gledajući rezultatski mogu biti zadovoljni. Međutim, pravim sportašima jako će nedostajati utakmice i ligaška natjecanja koja su prekinuta i u svim mlađim dobnim kategorijama NK „Lipik 1925.“ „Prije ove sezone priželjkivali smo opstanak u ligi i zato s ovim postignutim rezultatom možemo biti zadovoljni. Ali bit amaterskog nogometa su utakmice, ligaška natjecanja, derbiji i budući da je sve to izostalo ovog proljeća, naravno da nitko ne može biti sretan. Dečki su lagano krenuli s treninzima, a plan je da se početkom srpnja okupimo i počnemo s pripremama za novu sezonu, uz nadu da će epidemiološka situacija biti dobra i da neće biti problema kakve smo imali ovog proljeća“, rekao je Dejan Iličić, predsjednik „Lipika“.

Sezona je završena i u 1. županijskoj nogometnoj ligi u kojoj je „Dobrovac“, u konkurenciji 14 ekipa, sezonu završio na 10. mjestu s 15 osvojenih bodova pa će i sljedeće sezone igrati u ovom rangu natjecanja. „Preporuka županijskog nogometnog saveza je da se izbjegnu bilo kakva okupljanja do 10.6. i mi se toga pridržavamo. U međuvremenu radi se na uređenju infrastrukture, uređuje se i održava teren i čekamo kakve će biti upute. Ako bude sve u redu, planiramo u kolovozu održavanje tradicionalnog turnira za poginule branitelje, a možda budem organizirali i malonogometni turnir“, rekao je Josip Tukara, tajnik „Dobrovca“.

Nakon samo 9 odigranih jesenskih kola završeno je natjecanje i u 2. ŽNL u kojoj su nogometaši „Jovače“, u konkurenciji 10 ekipa sezonu završili na 4. mjestu.

 

Rukometaši za sad treniraju bez igranja

Rukometaši su u vrijeme karantene među prvima saznali da su poništena sva prvenstvena i kup natjecanja u sezoni 2019./2020. Ipak, popuštanjem epidemioloških mjera, u Rukometnom klubu LiPa započelo se s treninzima u svih pet mlađih kategorija dok se, prema riječima Marija Lopara, predsjednika kluba, seniori povremeno okupljaju uz rekreativno druženje, odbojku, košarku, mali nogomet. „Još uvijek nije dozvoljeno igranje rukometa zbog kontakta i zato u međuvremenu treniramo isključivo na vanjskim terenima, a ovisno o vremenskim prilikama radimo dva do tri puta tjedno. Želja nam je da mjere popuste i da u lipnju za djecu organiziramo poneki prijateljski turnir i utakmicu ili da sudjelujemo na nekom turniru. Za sada je najavljen turnir za dječake rođene 2006. i 2008. godine koji bi trebao biti održan u Novoj Gradišci na otvorenim terenima“, pojašnjava Lopar i dodaje da će u svakom slučaju sve rukometne selekcije krajem lipnja na uobičajenu ljetnu stanku do kolovoza.

 

Kuglači „Lipika 1974.“ još strepe za opstanak

Hrvatski kuglački savez je na sjednici održanoj 19. svibnja donio odluku o završetku kuglačkih natjecanja u ligama II stupnja u koje pripada i 3. kuglačka liga zona Požega u kojoj se ove sezone natjecao „Lipik 1974“. Konačan poredak je zaključno s utakmicama odigranim 8.3. To znači da je „Lipik“ nakon 16 odigranih kola (dvije kola manje od planiranog) završio na pretposljednjem 9. mjestu s 11 osvojenih bodova, bod manje od prekopakranske „Sloge“. Obzirom da je HKS donio odluku da se po ubrzanom tempu odigraju preostale utakmice u 1. i 1. B kuglačkoj ligi, Lipičani će do kraja lipnja strepiti nad svojim trećeligaškim statusom jer, da li opstaju ili ispadaju u niži rang, ovisi o rezultatima koje će postići slavonski klubovi u ove dvije kuglačke lige. Podsjećamo, u 1. B ligi sjever natječe se „Pakrac“ koji je 4 kola prije kraja na 7. mjestu i njihov opstanak u ovom rangu nije ugrožen.

Ovosezonski prvak 3. lige zona Požega je „Slavonki banovac“ koji će se sljedeće sezone natjecati u drugoligaškom društvu.

Usprkos prisilnom završetku službenih ligaških natjecanja, kuglačka sezona ipak nije završena. Uskoro će započeti takozvana „Divlja liga“ koju organizira Sportska zajednica Grada Pakraca i u kojoj pravo nastupa imaju registrirani igrači i rekreativci. Prijave su u tijeku, interes je velik ne samo od strane kuglača s našeg područja, sustav natjecanja ovisi o konačnom broju natjecatelja, a „Divlja liga“ trebala bi započeti početkom lipnja.

 

I ribolovci do daljnjeg bez natjecanja i kupova

Bez natjecanja su do daljnjeg i ribolovci ŠRD „Slavonac“ čiji su se „plovkari“ ove sezone trebali natjecati u Županijskoj ligi, a puno se očekivalo i od  liga mladih u kategorijama U10 i U12. Do daljnjeg je odgođeno i natjecanje u 1. šaranskoj ligi u kojoj su već trebala biti održana dva kola.

Upitno je i održavanje tradicionalnih Šaranskih kupova na jezeru Pjeskara. Prvi ovosezonski je već otkazan, a Davor Jandroković, predsjednik „Slavonca“, ne zna šta će biti s ostalima i dodaje da je njihovo održavanje upitno.