LIPIK test
Delfin
Medianno
SPORTSKI PARK OMANOVAC

Veliki planovi za najviši ugostiteljski objekt u županiji

03.07.2020. 14:09 | 640 pregleda | Vijesti

Kako obogatiti turističku ponudu i tako privući turiste, kako domaće tako i strane, te im pritom isprazniti džepove i taj novac preliti u razvoj lokalne sredine odgovor je koji traže sve gradske uprave kontinentalnog dijela Hrvatske. Pakračka gradska uprava smatra da je konačno došla do smislenog odgovora na to pitanje, a kako će to postići izložio je njihov suradnik Zvonimir Miller iz agencije za poslovno i turističko savjetovanje Open way d.o.o. prilikom današnje prezentacije projekta "Sportski park Omanovac" u gradskoj vijećnici u Pakracu.

Piše:
Tomislav Ević

„Sportski park Omanovac“ ime je tog idejnog rješenja, kojim bi se planinarski dom Omanovac tj. područje koje ga okružuje dodatno obogatilo popratnim sportsko rekreativnim sadržajima koji po predstavljenom planu iziskuju investiciju vrijednu 7.630.899,00 kuna. Plan provedbe i vremenski rasponi nisu točno definirani jer financijsku osnovu za radove tek treba osigurati kroz u budućnosti raspisane natječaje za sufinanciranje iz europskih strukturnih fondova poput onog za ruralni razvoj.

Ideja nije nešto novo, u kreaciji je već 12 godina i nastavak je projekta „Stazama lipicanaca i kune“ uspješno provedenog 2008. godine, a uz postojeće sportsko rekreativne sadržaje oko planinarskog doma Omanovac predviđa izgradnju adrenalinskog parka, zip-line-a, tubing staze, pokretne trake, senzoričkog igrališta i popratne infrastrukture u vidu parkirališta i okretišta za autobuse te kontejnerskih montažnih kućica za info pult, suvenirnicu, dežurnu gorsku službu i sanitarni čvor.

Po riječima današnjeg moderatora prezentacije Zvonimira Millera nužnost ovakvog idejnog projekta je u tome što je nemoguće i nerealno te nadasve neozbiljno početi od nule raditi projektnu dokumentaciju za natječaj za sufinanciranje u okviru fondova EU kad se takav projekt tek pojavi, već je potrebno kao na primjeru ovog projekta osmisliti ga u okviru šire turističke razvojne strategije te zatim konkurirati za sufinanciranje s gotovim projektom i pripremljenom projektnom dokumentacijom što je pokazatelj pripremljenosti i ozbiljnosti lokalne uprave i vezanih subjekata prema ostvarivanju takve vizije što je potvrdila i na sastanku prisutna gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Veličina projektom obuhvaćenog područja je 8.6 hektara oko planinarskog doma Omanovac koji se nalazi na 655 metara nadmorske visine i kao takav je najviši vrh u našoj županiji koji ima nekakav oblik ugostiteljske i smještajne ponude. Zvonimir Miller ističe da je to također jedan od aduta koje treba iskoristiti uz naravno i aktivaciju ostale ponude ovog kraja, uključujući Lipik i njegove sadržaje, koji bi trebali stvoriti dovoljno sadržaja koji bi kod gostiju trebali stvoriti dojam nečega što se ne može iskusiti samo za vrijeme jednodnevnog posjeta i ponukati ih na korištenje smještajnih kapaciteta i noćenje. Smještajni objekti su još jedan od gorućih problema jer nemaju dovoljan kapacitet za veće autobusne ture (uz iznimku planinarskog doma Omanovac), a razvoj smještajnih objekata većeg kapaciteta i proširivanje postojećih također smatra jednim od osnovnih preduvjeta za bilo kakav ozbiljniji razvoj turizma na ovom području. U korist tome govore i statistički podaci koji naginju u korist izletničkih posjeta nad noćenjima i to u omjeru 3:1.

Sama provedba projekta podijeljena je na sedam etapa koje se mogu provoditi, ovisno o dostupnim izvorima financiranja, pojedinačno ili zajednički, ako se pokaže mogućim povući cijeli iznos potreban za provedbu ovakve investicije. Etapa 1 uključuje izgradnju tubing staze i dvije pokretne trake. Etapa 2 uključuje izgradnju popratnih montažno kontejnerskih kućica. Etapa 3 se odnosi na izgradnju objekta za skladištenje ratraka-snježnog vozila za uređenje skijaške staze. Etapa 4 se odnosi na adrenalinski park. Etapa 5 - parkiralište, pješačka staza i javna rasvjeta uz parkiralište te pješačka staza i put prema skijalištu. Etapa 6 -senzoričko igralište i Etapa 7 - zip line.

Adrenalinski kompleks planiran je na površini od 900 m2 i uključuje adrenalinski park i zip line, a senzoričko dječje igralište nalazilo bi se južno od postojećeg u visokoj vegetaciji na površini od 1600 m2 te bi uključivalo i sprave prilagođene djeci s posebnim potrebama i invaliditetom. Pokretne trake rješenje su koje je primjenjivo tijekom cijele godine; skijašima zimi (ako za to budu prikladni uvjeti ili ako se oni stvore umjetnom proizvodnjom snijega) i korisnicima tubing staze, izletnicima i planinarima koji se budu koristili kružnom stazom oko Omanovca. Svim predviđenim sadržajima upravljala bi Sportska zajednica Grada Pakraca.

Planovi su veliki i koliko će godina trebati da se pretoče u stvarnost ne zna nitko od uključenih, iako su se navodno stvari već pokrenule jer je prilikom prezentacije Vladimir Gazić, direktor pakračke Lokalne razvojne agencije Poduzetnički centar Pakrac, istaknuo da se na tome već radi i da je u pripremi jedan natječaj iz fondova za ruralni razvoj te da bi ta sredstva ako sve bude u redu mogla biti dostupna najkasnije kroz dvije godine.