Eming
LIPIK test
Radio Daruvar 2
OBNOVA KROVIŠTA BOLNICE PAKRAC

1.57 milijuna kuna za toplinsku dizalicu, obnovu krovišta i 900 m2 potkrovlja

29.07.2020. 14:54 | 738 pregleda | Vijesti

„Uređenjem potkrovlja, 29 godina nakon početka rata konačno će biti dovršena obnova ratom razrušene Bolnice Pakrac.“ istaknula je ravnateljica Bolnice Pakrac Marina Major prilikom uvodnog izlaganja povodom današnjeg potpisivanja ugovora o izvođenju radova na obnovi krovišta i potkrovlja te ugradnji toplinske dizalice vrijednih 1.57 milijuna kuna.

Piše:
Tomislav Ević

Radove koji bi trebali biti gotovi do kraja ove godine izvodit će tvrtka Presoflex Građenje koja trenutno izvodi radove na fasadi i stolariji s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti zgrade bolnice dok će radove nadzirati tvrtka Ziv-Tica. Bolnička uprava koja trenutno zauzima jedno krilo na četvrtom katu bolnice inače predviđeno za obavljanje zdravstvene djelatnosti, time će dobiti na raspolaganje 900 m2 prostora u koji će se preseliti oslobađajući tako prijašnji prostor za smještaj pacijenata i srodne namjene. To je po riječima ravnateljice Major druga velika investicija u Bolnicu Pakrac ove godine, uz gore spomenute radove na poboljšanju energetske učinkovitosti,čime se ukupna vrijednost građevinskih radova penje na 15 milijuna kuna, a istaknula je i da je u nabavu opreme među kojom se ističu CT i RTG aparati utrošeno pet milijuna kuna.

Zašto adaptacija potkrovlja nije mogla biti uključena u izvorni projekt energetske obnove bolnice vrijedan više od 13 milijuna kuna objasnila je Senka Horvat, direktorica regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora, opisavši kako je prikupljeno 1.340.000 kuna bespovratnih sredstava kroz Program ulaganja u zajednicu (700.000), Programa održivog razvoja brdsko-planinskih područja (300.000) i kroz natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu (340.000) za toplinsku dizalicu. Razliku od 230.000 kuna do 1.570.000 kuna namaknut će Bolnica Pakrac i Županija.

Župan Alojz Tomašević izrazio je veliko zadovoljstvo razvojem cijele situacije i napretkom radova zahvalivši se pri tome svima koji su doveli do realizacije ovog projekta, istaknuvši odličnu suradnju s prisutnim pomoćnikom ministra regionalnog razvoja Davorom Huškom i poželjevši nastavak uspješne suradnje. Prisjetivši se Domovinskog rata, branitelja i veterana župan se prisjetio i najhumanije akcije Domovinskog rata - evakuacije psihijatrijskih bolesnika, poželio je da županija sa svojim zdravstvenim ustanovama u koje se trenutno obilno ulaže postane predvodnik u zdravstvenoj djelatnosti i turizmu.

Ratnih dana prisjetio se i pomoćnik Ministra Davor Huška, poglavito borbe za zadržavanje statusa bolnice u čemu su bili uspješni, a koliko je ta borba bila opravdana najbolje je vidljivo danas kada pakračkoj bolnici gravitira stanovništvo tri županije i kada se u njenu obnovu i opremljenost ulažu nemala sredstva.