Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
JAPAGA

Komemoracija u spomen žrtvama fašističkog terora

12.08.2020. 13:23 | 970 pregleda | Vijesti

Kod dva spomen obilježja koja se nalaze u Japagi danas je u znak sjećanja na tamošnje žrtve fašističkog terora iz 1942. godine održana komemoracija koju su zajednički organizirali Mjesni odbor Japaga i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika.

Piše:
Matija Kulhavi

Spomen stradalim žrtvama služili su svećenici SPC-a; protojerej – stavrofor Luka Bosanac, umirovljeni paroh daruvarski i đakon Milan Tomašević, a nakon toga su pred spomen obilježjima vijence u ime Grada Lipika položili pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veronika Prhal te direktor poduzeća Lipkom Marijan Strganac; u ime Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, dožupan iz redova srpske nacionalne manjine; u ime županiijskog VSNM-a predsjednik Vijeća i pakrački dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović; zatim Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika na čelu s gradskim vijećnikom i predsjednikom Vijeća Darkom Derenjem te predstavnici mještana Japage i Udruge antifašista gradova Lipika i Pakraca.

Kod dva spomen obilježja nalaze se dva bunara u koja su na današnji dan prije 78 godina bačena tijela stradalih. U jednom se bunaru nalaze ostaci trideset domaćih mještana, a u drugom 52 žrtve izbjeglica s Kozare.

Drugi svjetski rat je odnio mnoge žrtve, a u borbi protiv okupatora na ovim je područjima antifašistički pokret okupio pripadnike različitih naroda i različitih društvenih slojeva.