Delfin
Delfin
Medianno
AGLOMERACIJSKI RADOVI

Na mjestu uklonjenih, u Ulici Matije Gupca posadit će se nova stabla

20.10.2020. 13:40 | 707 pregleda | Vijesti

S napredovanjem radova na aglomeraciji u Lipiku mijenja se vizura grada, a podižu i obrve građana koji, iako svjesni da su radovi u ovom megaprojektu na korist svim građanima, ponekad ipak s negodovanjem reagiraju na promjene koliko god one privremene bile.

Piše:
Tomislav Ević

Sjetivši se podijeljenih reakcija građana u sličnom slučaju kada su se rezale stare vrbe kod semafora u Lipiku pažnju su nam privukli trenutni radovi koji se odvijaju u Ulici Matije Gupca u Lipiku, gdje je izvođač radova „Gorenjska gradbena družba“ d.d. iz Kranja uklonio dio drvoreda koji se protezao od Staklanske ulice prema raskršću Ulice Matije Gupca, Ulice Hrvatske mladeži i Frankopanske ulice.

Odgovor na pitanja hoće li novo stanje biti trajno ili će se nakon radova uklonjena stabla vratiti na prvotno mjesto ili pak posaditi nova te što je sve od radova predviđeno u Ulici Matije Gupca kao i okvirno trajanje svih tih radova potražili smo u gradskoj upravi Grada Lipika.

Osoba koja nam je dala odgovore na tražena pitanja je stručna suradnica za infrastrukturu Sanela Ždralović koja nam je priopćila da su stabla uistinu uklonjena jer je prilikom radova na iskapanju i postavljanju kanalizacijskih i vodovodnih instalacija u Ulici Matije Gupca utvrđeno da je veći broj stabala u dosta lošem stanju. To naravno ne znači da su uklonjena trajno jer će se po završetku radova umjesto sada uklonjenih svakako posaditi nova stabla, koja će svoju buduću sjenu bacati na novi kolnik koji će biti kompletno rekonstruiran, novu pješačko/biciklističku stazu koja će se nalaziti s obje strane ulice i nov sustav oborinske odvodnje. Nova stabla neće se saditi sve dok se u potpunosti ne završe radovi na vodovodu i odvodnji kao i na kolničkoj konstrukciji i pješačko/biciklističkoj stazi priopćila nam je gospođa Ždralović dodavši da je projekt Hrvatskih cesta d.o.o. za Rekonstrukciju državne ceste D47 (Ul. Matije Gupca) usklađen sa projektom Poboljšanja vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac.

Dakle, kroz otprilike dvije godine, koliko je predviđeno da će trajati radovi na projektu „Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“, u Lipiku će uz novu kanalizaciju, vodovod i kolnike korijenje puštati i nova stabla koja će postati dijelom sjećanja sadašnjih, ali i budućih stanovnika Lipika.