delfin3
delfin3
Medianno
17. Siječanj - sv. Antun Pustinjak

Antunovo u Gaju - ove godine bez licitacije životinja

17.01.2021. 13:34 | 665 pregleda | Vijesti

U Gaju se nalazi župna crkva sv. Katarine Mučenice. Crkva je izgrađena 1804. godine, a odmah pored crkve smješten je i pripadajući župni dvor. Znalci kažu da je riječ o jedinstvenoj baroknoj crkvi koja se nalazi na području Lipika i obližnjih naselja. Međutim, zanimljivo je to što su vjernici župe iz Gaja već duže od dvije stotine godina dosad njegovali jedan zaista jedinstven običaj.

Piše:
Matija Kulhavi

Naime, u crkvi se nalazi slika sv. Antuna sa životinjama i svake godine na svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka, 17. siječnja, nakon svete mise ispred župne crkve, vjernici daruju svoje domaće životinje koje se zatim prodaju na licitaciji. Tradicija kaže da oni ovako prinose dar kako bi godina bila što plodnija i rodnija.

Tako je svih ovih godina na licitaciji bilo različitih domaćih životinja, poput pijevaca, kokoši, zečeva, patki, purana i janjaca. Sve one bile bi nakon svećeničkog blagoslova prodane. Nažalost, za licitara iz Gaja Stjepana Karlovića Štefu ove godine nije bilo posla.

Zbog pandemije koronavirusa licitacije životinja nije bilo, a nadamo se kako će povratak normalnom životu biti što brži kako bi iduće godine na Antunovo u Gaju bilo i ponovne licitacije životinja. Uostalom, to je i jedna od nakana s današnje svete mise koju je predvodio velečasni Stjepan Škvorc, župnik u Gaju.