delfin3
PUKE banner
Medianno
30. godišnjica

Pakrac, 1. ožujak 1991. - Dan kad je počeo rat u Hrvatskoj

01.03.2021. 08:08 | 1121 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

 

 

Oružanim sukobom hrvatskih policije s pobunjenim Srbima, na današnji dan prije točno trideset godina, 1. ožujka 1991. godine započeo je Domovinski rat. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske.

Obilježavanje 30. godišnjice početka Domovinskog rata započelo je proteklog tjedna Digitalnom izložbom „Pakračka ratna (pri)sjećanja“ te online festivalom „Croatio iz duše te ljubim“, a nastavlja se večeras. Točno u 20 sati na platou ispred župne crkve Uznesenja BDM bit će upriličeno simbolično paljenje 30 baklji za 30 godina koliko je proteklo od početka rata – „30 baklji pobjede“.

Centralni događaj predviđen je za utorak, 2. ožujka kad će nakon svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u 10:50 sati s tornja pakračke župne crkve biti razvijena hrvatska zastava veličine 20 x 1,5 m.

Zbog epidemioloških mjera na svetoj misi u župnoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije moći će biti samo 25 osoba, dok će ostali misu moći pratiti na otvorenom prostoru ispred Crkve. Isto tako u „Mimohod pobjednika“(ulicama Pakraca do trga bana Josipa Jelačića), koji je predviđen za 11 sati ići će samo 25 osoba sa zastavama Republike Hrvatske, a svi ostali nakon mise otići će do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će biti položeni vijenci, pročitana povjesnica te održani pozdravni govori.

Fotografija: Toni Hnojčik