LIPIK test
LIPIK test
Hotel Pakrac 365
30. obljetnica početka Domovinskog rata

Sjećanje na hrvatske branitelje koji su prije 30 godina u Pakracu stali u obranu domovine

02.03.2021. 14:20 | 1043 pregleda | Vijesti

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u Pakracu je danas održano centralno obilježavanje 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Svečanost je započela u župnoj crkvi Uznesenja BDM svetom misom za sve one poginule i preminule hrvatske branitelje koji su svoje živote i mladost utkali u temelje današnje države, a koju su predvodili pakrački župnik vlč. Jozo Zorić u koncelebraciji sa župnikom župe sv. Antuna Padovanskoga u Daruvaru, vlč. Žarko Turukom, inače rođenim Pakračaninom.

Nakon misnog slavlja s tornja župne crkve u Pakracu razvijena je dvadesetmetarska hrvatska zastava, a zatim je oformljen „Mimohod pobjednika“ koji je zbog epidemioloških uvjeta sačinjavalo 25 učesnika koji su nosili zastave Republike Hrvatske, dok su ostali nakon mise otišli do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su potom položeni vijenci, pročitana povjesnica te održani pozdravni govori.

Vijenac su položili predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Deur, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, izaslanstva gradova Pakraca, Lipika i Pleternice, na čelu s gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i gradonačelnicom Pleternice Antonijom Jozić, zatim obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i sudionici zbivanja 1. i 2. ožujka 1991. godine, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruga specijalne policije Omega Bjelovar, Udruga ratnih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko 90, Udruga Tigar Rakitje 90./91, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigar, Udruga posebne jedinice policije Kumrovec, braniteljske udruge iz Vukovara, Osijeka, Imotskog, Požege, Garešnice, Bjelovara, Čazme, Križevaca, Primorsko-goranske županije.

Svečanosti obilježavanja su prisustvovali i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Marijan Banožić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, kao i mnogi drugi dužnosnici.

Piše:
Matija Kulhavi

Svečani program obilježavanja 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

Pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević ovom je prigodom iskazala ponos činjenicom što se obraća ovome skupu kao gradonačelnica grada koji je imao istaknutu ulogu u stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske.

Fotografija: pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević 

Drago mi je što vas pozdravljam na ovom mjestu, ispred spomen obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima na području Pakraca koji je podignut upravo na mjestu gdje je započela obrana Republike Hrvatske. Hvala Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja na pomoći u izgradnji ovog spomenika. Dokaz je to da nismo zaboravili naše poginule branitelje i zalog za budućnost da će naša djeca znati što se na području Pakraca događalo za vrijeme Domovinskog rata i tako cijeniti našu prošlost, ali i graditi našu budućnost.“, naglasila je gradonačelnica Blažević, dodavši da će se Pakrac i Pakračani i dalje truditi iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju, svakoj njegovoj žrtvi, a direktne sudionike je zamolila da prenose istinu kako je nitko drugi ne bi pisao umjesto njih. „Vaša riječ je prevažna i morate ju prenositi mlađim generacijama.“, kazala je gradonačelnica.

Stipan Grgić, predsjednik HVIDR-e Požeško-slavonske županije i učesnik ovih događanja govorio je o onome što se zbivalo 1. i 2. ožujka 1991. godine, odnosno o oružanom sukobu hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima te brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara kojom je Policijska postaja Pakrac oslobođena, dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to prvi oružani sukob koji je označio početak Domovinskog rata, a povijest današnje Hrvatske počela se pisati na ovom mjestu prije trideset godina, zaključio je Stipan Grgić.

Fotografija: Stipan Grgić, predsjednik HVIDR-e Požeško-slavonske županije i učesnik događanja iz ožujka 1991.

Ova velika obljetnica prva je u nizu ove godine prigoda da se prisjetimo spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju, kao i početaka obrane Hrvatske. Ovo je prilika da u Pakracu, gdje je sve počelo, odamo priznaje i počast svim hrvatskim braniteljima, osobito svima onima koji su branili ovaj drevni hrvatski grad, kao i lokalna mjesta, i to u teškim i neravnopravnim uvjetima. Danas je i prigoda da se prisjetimo, ne samo obrane i velebnih pobjeda u Domovinskom ratu, već i svega što smo kao društvo i kao država postigli u protekla tri desetljeća.“, rekao je na početku svojeg obraćanja predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Fotografija: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Kako bismo tadašnje događaje stavili u povijesni kontekst, važno je prisjetiti se da je, dan prije usvajanja Božićnog ustava, u Kninu 21. prosinca 1990. proglašena tzv. SAO Krajina, kao institucionalna pobuna protiv hrvatske države, na poticaj režima u Beogradu. Potom su srpski pobunjenici 19. veljače 1991. usvojili nelegalni Ustav tzv. RSK. Hrvatski je sabor reagirao 21. veljače i donio Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje od SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske. Oružana pobuna koja je uslijedila u Pakracu, o kojoj smo čuli u Povjesnici, izravna je posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti. O tome najbolje svjedoči da su pobunjenici s policijske zgrade i općinske zgrade tada skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine Općine postavili su i četničku zastavu. Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini. Nastavak je poznat. Nakon što je u intervenciji Specijalne policije oslobođena policijska postaja u Pakracu, grad je u kolovozu ponovno napadnut te je nakon toga gotovo četiri godine bio dijelom okupiran, sve do Operacije Bljesak, u svibnju 1995., kada je potpuno oslobođen. A to je bio uvod u pobjedničku Operaciju Oluja, kojom je rat završen, a mir napokon uspostavljen.“, naglasio je predsjednik Vlade.

Fotografija: Obilježavanje 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu

Obraćajući se izravno hrvatskim braniteljima rekao je sljedeće.

Dragi hrvatski branitelji, prije trideset godina, ovdje u Pakracu, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, stali ste u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i ugroženog stanovništva. Danas znamo da ste tim hrabrim činom ispisali povijest. Neustrašivo ste se usprotivili oružanoj pobuni, vojnoj agresiji i teritorijalnim pretenzijama kojima nije bilo mjesta u Europi na kraju 20. stoljeća, pogotovo ne nakon pada Berlinskog zida. I zato smo danas okupljeni ovdje da se prisjetimo tih dana s pomiješanim osjećajima tuge i ponosa. Tuge jer je tada započeo Domovinski rat, u kojem je Hrvatska izgubila brojne ljudske živote, u kojem su unesrećene mnoge hrvatske obitelji, i u kojem smo zbog velike materijalne štete izgubili godine razvoja. Ponosa jer, iako suočeni s neravnopravnom borbom, hrvatski se narod ujedinio i smogao snage da se obrani od velikosrpske agresije, ali i da, nakon pobjede, izgradi mir i pruži ruku pomirenja. Zato danas, uime hrvatske Vlade izražavam trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku. Zahvaljujem i svima onima koji angažirano njeguju vrijednosti Domovinskog rata, a osobito udruge proistekle iz Domovinskog rata. Zahvaljujem i Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu kulture i medija koji ulažu velike napore kako bi učinili dostupnom povijesnu građu o Domovinskom ratu, što je važno radi povijesne istine. Želim pozdraviti i projekt posjeta Pakracu učenika osnovnih škola, koji je dio projekta Ministarstva hrvatskih branitelja, kojim se nove generacije upoznaju s najvažnijim događajima Domovinskog rata.Time potičemo razvoj samosvjesnih mladih generacija, koje znaju što je bio Domovinski rat, a istodobno su svjesne važnosti pomirbe za izgradnju optimističnog i modernog hrvatskog društva.

Naša je dužnost da danas Hrvatsku izgrađujemo kao domovinu svih njenih građana, okrenutu budućnosti. Istodobno, vodimo računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Radi njihove bolje zaštite donijeli smo novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Njime se osigurava učinkovitija skrb o hrvatskim braniteljima. Donijeli smo i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te unaprijedili mehanizam traženja nestalih.

Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina naša je trajna obveza i zalog je istinske pomirbe te izgradnje pravednijeg društva.

Financiramo izgradnju veteranskih centara i pružamo podršku braniteljskim udrugama i zadrugama, a uspostavili smo i Dom veterana u Lipiku.

Fotografija: Dom hrvatskih veterana u Lipiku

Potičemo zapošljavanje i samozapošljavanje hrvatskih branitelja radi njihova uključivanja na tržište rada.
Za pomoć u rješavanju stambenih pitanja, nastavljamo s programima stambenog zbrinjavanja.

U okviru Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, 2000 hrvatskih branitelja je pregledano u suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega i Općom županijskom bolnicom Pakrac i bolnicom hrvatskih veterana, za što je osigurano 1,2 milijuna kuna.

Uza sve to, u sklopu naših nastojanja za ravnomjernim razvojem Hrvatske, kroz brojne projekte i kroz Projekt Slavonija, poduzimamo napore da se ovaj kraj gospodarski i demografski revitalizira na ponos svih koji su ga obranili.“, istaknuo je premijer.

Sjećanje na dr. Ivana Šretera

U svojem obraćanju, predsjednik Vlade se prisjetio i dr. Ivana Šretera.

Među bezbrojnim hrvatskim žrtvama velikosrpske agresije, danas je ovdje prilika i da se prisjetimo i hrvatskog mirotvorca i mučenika iz Pakraca, dr. Ivana Šretera, koji je otet, zlostavljan i nestao, unatoč svojim hrabrim pomirljivim porukama.

Fotografija: dr. Ivan Šreter

U proteklih trideset godina, Hrvatska je prošla dug put, ali i ostvarila brojna postignuća u relativno kratkom periodu u povijesti jedne države. Izgradili smo demokratske institucije, respektabilnu Hrvatsku vojsku i policiju, ostvarili smo međunarodno priznanje, obranili se, oslobodili okupirana područja, pobijedili u nametnutom ratu i obnovili ratom porušena područja. Afirmirali smo se kao prepoznata turistička destinacija i sportska i kulturna nacija, sa sve inovativnijim tvrtkama, pristupili smo NATO-savezu, postali članica Europske unije, kojom smo prvi put prošle godine i predsjedali. Danas spajamo Hrvatsku Pelješkim mostom, a cilj nam je uskoro pristupiti Schengenu i eurozoni. Uz jačanje našeg međunarodnog položaja, sve to usmjereno je na podizanje kvalitete života hrvatskih ljudi, konkurentnost gospodarstva i održiv razvoj svih krajeva.

S velikim poštovanjem za doprinos hrvatskih branitelja koji su ostvarili demokratsku Hrvatsku koja će biti domovina svih njenih građana, tako je i danas naša dužnost da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojemu su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine. Samo tako učvršćivat ćemo nacionalno jedinstvo, koje nam je itekako potrebno u suočavanju s najvećim izazovima od Domovinskog rata – pandemijom i posljedicama dvaju razornih potresa.
U tome nam je danas najvrijednije iskustvo koje smo zajedno kao država, nacija i društvo stekli u proteklih 30 godina. Neka je vječna slava i hvala svima koji su nam svojom žrtvom omogućili da danas kao slobodni ljudi gradimo bolju Hrvatsku, da nam bude svima na ponos!", zaključio je svoje obraćanje u Pakracu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Fotografija: Polaganje cvijeća kod spomen ploče ispred zgrade PP Pakrac

Svečanost obilježavanja početka Domovinskog rata završilo je polaganjem cvijeća kod spomen ploče ispred zgrade Policijske postaje Pakrac te s dva pucnja iz topa mužara povijesne postrojbe „Gradske straža Požega“.

 

FOTOGALERIJA