delfin3
delfin3
Hotel Pakrac 365
KARLO RESSLER, ZASTUPNIK U EP POSJETIO LIPIK

Orijentacija Lipika prema umjetnoj inteligenciji pokazuje da se u ovome Gradu razmišlja o budućnosti

05.05.2021. 13:31 | 613 pregleda | Vijesti

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler danas je posjetio Lipik i Centar umjetne inteligencije gdje su ga dočekali gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. U pratnji europarlamentarca Resslera bili su i Antonija Jozić te Ferdinand Troha, kandidati HDZ-a za županicu i dožupana naše županije na predstojećim lokalnim  izborima.

Piše:
Matija Kulhavi

Tijekom obilaska Centra umjetne inteligencije Karlo Ressler je imao priliku vidjeti kako izgleda praktični dio obuke šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije i pri tome se kratko obratio polaznicima koji su u Lipik pristigli s područja čitave Republike Hrvatske.

Zastupnik Ressler je upoznat s činjenicom da su Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu potpisali Ugovor o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima s Gradom Lipikom. Istaknuto je kako je motiv za potpisivanje ovog sporazuma upravo pokretanje programa osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Centru umjetne inteligencije u Lipiku.

Također, gradonačelnik Kasana i direktor Iličić su zastupnika upoznali sa svim fazama, odnosno konceptom čitavog ovog za Lipik izuzetnog projekta, a rečeno je i to da gospodarstvenici prepoznaju njegov značaj, što je vidljivo i po softverskoj tvrtki Datamir koja je svoje poslovanje pokrenula upravo u Lipiku te ubrzano zapošljava mlade IT stručnjake.

- „Drago mi je da sam imao priliku i uživo vidjeti kako izgleda prva faza ovog velikog projekta koji će od Lipika stvoriti centar umjetne inteligencije, ne  samo za Hrvatsku, nego i za ovaj dio Europe. To je itekako pozitivno jer svima nam je jasno da će Lipik, kao i Slavonija, odnosno čitava Hrvatska za deset godina izgledati potpuno drugačije. Svjedočimo velikim promjenama, evo i ovdje u Lipiku, kao i u cijeloj Europi. Moramo slijediti trendove i biti njihov dio, ali ih i postavljati te prepoznati sve one potencijale koje imamo na raspolaganju kroz europsko financiranje.“, rekao je Karlo Ressler.

- „U tom kontekstu mislim da je orijentacija Lipika na područje umjetne inteligencije svakako pozitivna jer pokazuje da se u ovome gradu razumije i razmišlja o budućnosti, ali i budućnosti novih generacija koje će ovdje moći ostati živjeti, koje će moći dobiti kvalitetno obrazovanje i radno mjesto te u konačnici zasnivati svoje obitelji.“, naglasio je zastupnik.

Gradonačelnica Pleternice i kandidatkinja za županicu Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je da osim važnosti infrastrukturnih projekata naglasak svakako treba staviti na ljude. Kao zorni primjer navela je Lipik i projekt Centra umjetne inteligencije kojim se, kako je navela može ponositi, ne samo Grad Lipik, već i čitava naša županija, ali i Slavonija.

- „Udareni su temelji nečega za što još nismo ni svjesni kakve će benefite prouzročiti u predstojećoj budućnosti.“, zaključila je gospođa Jozić.

Dejan Iličić je zahvalio Karlu Ressleru koji je s projektom upoznat od samih početaka te mu je čitavo vrijeme i pružao podršku. Na to se nadovezao i gradonačelnik Vinko Kasana kazavši kako podrška zastupnika Resslera, ali i svih onih koji su upoznati s ovim projektom, kao i ministara koji su u proteklom vremenu boravili u Lipiku potvrđuje da se Lipik nalazi na dobrom putu.

Nakon izjava za medije u prostoru Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA održan je i sastanak na kojem se govorilo o svim infrastrukturnim projektima te investicijama na području Lipika, kao i raspoloživim potencijalima. Tako se razgovaralo i o inicijativi da Grad Lipik kupi Kursalon i Wandelbahn kako bi mogli biti kandidirani na EU natječajima putem kojih bi u konačnici bili obnovljeni, ali bilo je govora i o projektu Terme Lipik, o projektu Raminac i izgradnji nove ergele u Lipiku te nizu drugih značajnih projekata.