delfin3
delfin3
Hotel Pakrac 365
PAKRAC UŠAO U FILATELISTIČKI SVIJET

Predstavljena poštanska dopisnica i virtualna 4D razglednica

08.06.2021. 12:48 | 458 pregleda | Vijesti

Zahvaljujući poštanskoj dopisnici koja je izdana povodom 765 godišnjice od prvog spomena hrvatske kovnice novca, Pakrac se po prvi puta upisao u filatelistički svijet, a dopisnica je svečano predstavljena na promociji koja je održana u ponedjeljak, 7. lipnja, u gradskoj vijećnici smještenoj unutar nekadašnjeg vlastelinskog kompleksa Janković.

Piše:
Compas

Dopisnica Grada Pakraca nastala je na inicijativu Turističke zajednice Grada Pakraca, a u suradnji i partnerstvu s Hrvatskom poštom. Na njoj se, uz ilustraciju starog grada Pakraca koju je ilustrirao Tomislav Tomić nalazi i otisak slavonskog banovca, prvog kovanog novca koji se u Pakracu kovao još davne 1256. godine.

Na jučerašnjem su predstavljanju, zapravo održane i tri prezentacije. Najprije je arheologinja Tea Lokner održala prezentaciju na temu povijesne važnosti starog grada Pakraca, a zatim je njezin kolega arheolog Krešimir Vacek održao prezentaciju virtualnog 3D modela Starog grada Pakraca. Na kraju je inženjer elektrotehnike Krešimir Ećimović predstavio svoju aplikaciju 4D razglednice Pakraca.

Dopisnicu Grada Pakraca moguće je kupiti u svim poštanskim uredima u Hrvatskoj, a prema najavama iz Turističke zajednice Grada Pakraca ovo je prvi korak prema konačnom cilju, da Pakrac u narednim godinama dobije i svoju poštansku marku.

 

Foto: Nives Matijević