LIPIK test
delfin3
Hotel Pakrac 365
ZBOG VISOKE DOBI I SVE MANJEG BROJA ČLANOVA

Gasi se Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik

18.06.2021. 14:19 | 1088 pregleda | Vijesti

Zbog visoke dobi, bolesti i sve manjeg broja članova, na danas održanoj redovnoj izvještajnoj Skupštini Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik, koja je održana u prostoru Doma hrvatskih branitelja u Pakracu, odlučeno je da se Udruga nakon 27 godina ugasi.

Piše:
Matija Kulhavi

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik osnovana je 9. srpnja 1994. godine i kroz nju je prošlo oko 120 članova. Tijekom godina neki su se odselili, a starost i bolest čine svoje i došlo je do zamora. Također, ni ja više ne mogu voditi ovu udrugu, te iako mi mandat predsjednice ove Udruge traje još do proljeća sljedeće godine, donijela sam odluku da na ovoj Skupštini dajem neopozivu ostavku.“, istaknula je predsjednica Silvija Svjetličić, dodavši da joj je bila čast i veliko zadovoljstvo biti na čelu Udruge u kojoj su kroz sve ove godine njezini članovi postali kao jedna obitelj, obitelj koju je spojila tuga za njihovim najmilijima.

Zbog ostavke, ali i visoke dobi i nemoći ostalih članova, pitanje opstanka Udruge došlo je u pitanje, stoga se njezino gašenje ispostavilo kao jedini razumni čin na koji je pristalo svih šest preostalih prisutnih članova.

Protekla godina, kao i ova, obilježena je pandemijom koronavirusa pa je tako i rad Udruge bio ograničen. Unatoč tome, dosta se toga odradilo.

Udruga je u 2020. godini bila zastupljena na svim sjednicama Koordinacije udruga dok su iste bile održavane i na svim komemoracijama i programima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata na području naša dva grada, kao i na svečanostima otkrivanja novih spomen - obilježja za poginule hrvatske branitelje: u Španovici za poginule branitelje iz Požege, kao i za ovu Udrugu najvažnijem događaju - svečanom otkrivanju spomenika u Pakracu na novouređenom gradskom trgu za sve hrvatske branitelje poginule na pakračkom području.

Nažalost, od posljednje skupštine preminulo je četvero članova: Zlatko Špirk, Katarina Baschiera, Marija Ždralović i Ivan Feltrin.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana ovom je prigodom predsjednici Silviji Svjetličić iskazao jednu veliku zahvalu.

Bio sam svjestan da će jednom doći do kraja djelovanje ove Udruge, ali želim naglasiti da bez obzira na postojanje Udruge, hrvatski branitelji neće biti zaboravljeni, kao ni sve one aktivnosti koje ste vi provodili. Bila je izuzetna hrabrost osnovati ovu Udrugu nakon svega što ste prošli i nema tih riječi kojima možemo zahvaliti za ono što ste dali, za svoje najdraže koji su položili život za domovinu.“, rekao je gradonačelnik Kasana.

U ime pakračke gradonačelnice i Gradskog vijeća Pakraca nazočne je pozdravila Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti u pakračkoj Gradskoj upravi. Izrazila je žaljenje što se Udruga gasi, ali napomenula je kako će kroz Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata sjećanje na njihove sinove, hrvatske branitelje uvijek biti prisutno.