banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
NOVI EU PROJEKT STIŽE U LIPIK

Nogometnom klubu Lipik 611 tisuća kuna za proizvodnju domaćeg piva

17.05.2017. 22:22 | 7239 pregleda | Gospodarstvo

Svečanim potpisom ugovora 17. svibnja u Zagrebu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Nogometni klub Lipik 1925 dobio je 611 tisuća kuna za provedbu EU projekta "Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili" kojim će pokrenuti proizvodnju domaćeg piva. 

Piše:
Marko Barčan

Ugovor su svečano potpisali Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava, Dejan Iličić, predsjednik NK Lipik 1925 i Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

"Iako je neobično da jedna sportska udruga dobije priliku provoditi europske projekte, nije me iznenadila ova odluka Ministarstva. Lipik je prepoznat u svim ministarstvima kao grad koji priprema odlične projekte i kako je jučer i službeno objavljeno, postao je jedan od 10 najuspješnijih gradova u Hrvatskoj u privlačenju EU sredstava. Ovo je jedan od kandidiranih projekata kojim želimo stvoriti poticajno okruženje za razvoj socijalnog i društvenog poduzetništva na dobrobit cijele lokalne zajednice. Osim što će ovim projektom za tržište rada biti osposobljeno 20 mladih i nezaposlenih osoba, Lipik će dobiti jedan brend za koji vjerujem da će u budućnosti osim nogometna postati i turistička priča", rekao nam je Dejan Iličić, direktor LIRA-e i predsjednik NK Lipik 1925.

Projekt pod nazivom "Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili" je pripremala Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. koja će projekt i provoditi pa je današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao i Darian Husko, voditelj Lirinog razvojnog odjela. Zanimljivo je da su projekt za nogometaše pripremile dvije pripadnice ljepšeg spola, djelatnice LIRE, Viktorija Stepić i Željka Sigurnjak.

Ukupna vrijednost projekta je 611.379,20 kuna. Kroz projekt će se na godinu dana zaposliti 2 osobe (jedna u Liri, druga u nogometnom klubu), nabavit će se oprema i sirovina za edukacije i proizvodnju piva. Edukacije i osposobljavanje za proizvodnju piva će proći 20 mladih i nezaposlenih osoba. Prvo nogometno pivo nosit će naziv "LIPIK ALE".

Na natječaj za poticanje društvenog poduzetništva koji je bio raspisan u rujnu prošle godine prijavilo se ukupno 194 projekta, a samo 18 je odabrano za financiranje.

Ovim projektom NK Lipik 1925 postaje prvi nogometni klub u Hrvatskoj koji će provoditi EU projekt iz Europskog socijalnog fonda.