Delfin
Delfin
Medianno
Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj

Od 1. rujna poljoprivrednicima dostupni najpovoljniji zajmovi

01.09.2018. 14:02 | 1294 pregleda | Gospodarstvo

U sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), pokrenulo je financijske instrumente – Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj koji se sufinanciraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Riječ je o sredstvima koja su rezervirana za financijske instrumente te iznose pola milijarde kuna, a Mikro i Mali zajmovi namijenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva, i to u sljedećim tipovima operacija:

  • 1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava
  • 1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš
  • 1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije
  • 2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima
  • 2.2 Korištenje obnovljivih izvora energije
  • 4.1 Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
  • 6.1 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima
  • 6.2 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva

Mikro zajmovi su namijenjeni investicijama u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a moguće je financirati i troškove koji nisu prihvatljivi za bespovratna sredstva (poput kupnje živih životinja, jednogodišnjeg bilja, rabljene opreme, obrtnih sredstava). Zajam od 1.000 do 25.000 eura moguće je ostvariti uz kamatnu stopu od 0,5 i 1,0 %, dok je za mljekarski sektor kamatna stopa tek 0,1%. Rok korištenja zajma je 6 mjeseci, a otplata je moguća uz poček od 12 mjeseci ako je rok otplate dulji od 2 godine. Najdulji rok otplate ovog zajma je 5 godina uključujući poček.

Mali zajmovi imaju istu namjenu kao i Mikro zajmovi i jednake uvjete financiranja, ali razlika je u tome što ovdje iznos zajma iznosi od 25.001 do 50.000 eura i rok otplate je 10 godina.

HAMAG-BICRO raspisao je Program Mikro i Malih zajmovi za ruralni razvoj, a prvi zahtjevi za zajam podnose se od 1. rujna 2018. godine. Programi su otvoreni do 31.12.2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja.

Obrazac zahtjeva za zajam, upute za postupak prijave i popis potrebne dokumentacije preuzmite na stranicama HAMAG-BICRO-a:

Mikro zajam za ruralni razvoj

Mali zajam za ruralni razvoj

Više informacija s cjelokupnom dokumentacijom poziva dostupno je OVDJE.

Za sve dodatne informacije vezane uz Poziv kao i mogućnost prijave, možete se obratiti u LIRA-u, Lipičku razvojnu i turističku agenciju d.o.o., Staklanska ulica 2a, 34551 Lipik, tel: 034/422-380 ili putem e-maila: lira@lipik.hr.

Izvor: ruralnirazvoj.hr