banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
LIPOVLJANSKI SUSRETI 2018

Najveća Hrvatska manjinska manifestacija, Kanada zemlja partner

10.08.2018. 11:28 | 1440 pregleda | Vijesti

Uskoro su Lipovljanski susreti, najveća kulturno-umjetnička manifestacija hrvatskih nacionalnih manjina koja će se ove godine protezati na tri dana s početkom u petak 24. kolovoza i koja će obilovati kulturno-umjetničkim, zabavnim, gastronomskim, folklornim i sportskim događajima. Ovogodišnji Lipovljanski susreti pod pokroviteljstvom su gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a Zemlja partner ovogodišnjih susreta bit će Kanada. 

Piše:
Tomislav Ević

Manifestaciju će otvoriti gospodarsko-diplomatski susreti koji će se održati u petak s početkom u 10 sati u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, a na kojima će sudjelovati i Daniel Maksymiuk, Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, koji je u lipnju u Zagrebu prilikom radnog sastanka na temu Kanada – zemlja partner Lipovljanskih susreta 2018. godine izjavio: “Ciljevi Lipovljanskih susreta u skladu su s vrijednostima Kanade: promoviranje pluralnosti, uključivanja, tolerancije te različitosti. Čestitam vašoj općini na predanosti multikulturalizmu.”

Prvi dan susreta završit će koncertom Lidije Bačić na središnjoj pozornici u parku s početkom u 20 sati s predgrupom „Full gas“.

Centralni dio kulturno.umjetničkog programa namijenjen je za subotu i počet će uz zvuke tamburice na ljetnoj pozornici u13 sati, a u danu prebogatom sadržajima moći ćete prisustvovati okruglom stolu na temu „Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima“, likovnoj koloniji, prezentaciji tradicijskih obrta, narodnih nošnji, gastronomije nacionalnih manjina i mimohodu sudionika kulturno umjetničkog programa. Službeno otvorenje Lipovljanskih susreta 2018. uz kulturno umjetnički program počet će u 20 sati na središnjoj pozornici u parku, a po završetku programa s početkom u 22:30 koncerte će održati Mladen Grdović i glazbeni sastav „Profeel“.

Nedjelja je rezervirana za sportske i gastronomske sadržaje kojima će biti ispunjen cijeli dan. Tijekom dana održavat će se razni turniri i natjecanja poput nogometnog turnira limača, prstića, starijih i mlađih pionira, GO turnira, turnira u boćanju i pikadu, natjecanja „Vatrogasni izazov“, međunarodnog natjecanja šumarskih radnika sjekača, natjecanja u kuhanju gulaša i fiš paprikaša, biciklijada, prezentacija vatrogasnih postrojbi za 130 godina vatrogastva kao i nogometni susret „Slavonac“ Lipovljani i „Mladost“ Repušnica, susrete će zabavnim programom kraju privesti sastav „Boje noći“.

Nacionalne manjine s našeg područja, tj, mađarska, talijanska i ukrajinska, također će sudjelovati kao i prethodnih godina na Lipovljanskim susretima koji su svojim bogatstvom sadržaja postali nešto više od smotre folklora nacionalnih manjina.