banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Streetball 2019. horizont
Jačanje hrvatske jezične kulture

Svečana dodjela Nagrade „Dr. Ivan Šreter“ za najbolju novu hrvatsku riječ u 2018. godini u Quelli

14.03.2019. 11:40 | 861 pregleda | Vijesti

U konferencijskoj dvorani Quella lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u subotu 16. ožujka upriličit će se svečana dodjela Nagrade „Dr. Ivan Šreter“ za najbolju novu hrvatsku riječ 2018. godini.

Piše:
Matija Kulhavi

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ prvi puta je raspisan 1993. godine, a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. moralni i financijski pokrovitelj natječaja postaje Zaklada Šreter, a natječaj dobiva neočekivano snažan odjek u medijima. Od tada u javnosti raste zanimanje za ovaj vid obogaćivanja hrvatskoga jezika. U ovoj prigodi govorit će prof. Čatić i prof. Hitrec, bit će pročitan i pisani govor dr. Drage Štambuka, veleposlanika Republike Hrvatske u Iranu.

Prve tri najbolje riječi se nagrađuju, a nagrade nose ime dr. Ivana Šretera, jednoga od rijetkih jezičnih stradalnika u hrvatskoj i svjetskoj povijesti.

Natječaj ima cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi i promišljanje o jačanju hrvatske jezične kulture. Natječaj ne nameće nove hrvatske riječi, jer njihovo prihvaćanje ovisi isključivo o jezičnoj uporabi.