Lipik banner
Lipik banner
Medianno
Tradicionalna manifestacija za sve ljubitelje zdravog života

7. Dan zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane u Lipiku

13.06.2019. 09:22 | 618 pregleda | Vijesti

Dan zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane postaje već tradicionalna manifestacija za Lipik – Grad zdravlja, a ove godine održat će se po sedmi put. No, na novom prostoru i u novo vrijeme. Ovaj put u subotu, 15. lipnja, u hladu parka kod Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik (Dječjeg doma), a u sklopu košarkaškog turnira.

Dan zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane prezentira važnost zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, u svakodnevnom životu, kao idealni način prevencije zdravlja. Ove godine je organizator stavio naglasak na edukaciju i radionice, interakciju s posjetiteljima. Za razliku prošlih godina, kada su štandovi imali primarni cilj, ove godine ima noviteta u rekreaciji.

Piše:
Compas

Sajam počinje od 13 sati sa štandovima rukotvorina i zdrave prehrane. Odmah na početku Dana zdravlja za Vas i vaše obitelji bit će spremno 10 besplatnih sportskih poligona na otvorenom, kako za roditelje, tako i za djecu (odbojka, badminton, mini badminton za djecu, stolni tenis, nogomet, rukomet, tenis, jahanje, trake za boso hodanje, besplatni bicikli) s potrebnim rekvizitima. Od 13 sati posjetitelji će se moći kupati i u  geotermalnom bazenu Toplica Lipik po slobodnim terminima.

Od 15 sati ćemo imati dalmatinsku „spizu“, ručak s pečenim srdelama iz Kaštela koje već tradicionalno svake godine pripremaju prijatelji iz Dalmacije. Bit će oko 300 porcija za simboličnu cijenu, a sve u sklopu humanitarne akcije prikupljanja pomoći, jer sav prihod će biti doniran udruzi „Latica“ iz Pakraca i Lipika. Dođite na ručak u Lipik!

Što se tiče prezentacija tijekom manifestacije, od 14 sati Udruga „Život i zdravlje“ prezentirati će načela 8 principa zdravlja i prirediti smoothie i lagane mješane salate. Od 15 sati OPG “Jareš“ će pripremati „Zdravi sirni obrok“ za stotinjak ljudi te hladni proteinski napitak da vas rashladi nakon vježbanja.

Toplice Lipik na štandu cijeli dan organiziraju besplatno mjerenje sastava tijela i tjelesne mase.

U 15 sati nam dolaze nove polaznice streetworkout kluba kako bi prezentirale nove igre s gravitacijom koje su naučile i dugo vježbale posljednjih godinu dana.     

Novost je i to da ove godine u Lipik dolazi novi „sport“. Jeste li čuli za Krav-magu? Ne, nije pogrešno napisano. Krav-maga je izraelska borilačka vještina s primarnim ciljem samoobrane i zaštite, popularna u Hrvatskoj u desetak centara u kojoj se obučavaju korisnici, a polaganje i radionice najviših kategorija su u Izraelu. Instruktori dolaze iz Zagreba, a prezentacije samoobrane će biti od 16 sati.

Što se radionica tiče još je jedna novost u Lipiku. Jeste li ikada vlastoručno izradili svoju pastu za zube? Znate li što koristite svaki dan po nekoliko puta? Sad je vrijeme da naučite. Centar za aromaterapiju iz Zagreba vam dolazi prenijeti znanje. Također ćete moći naučiti kako izraditi maske za lice i njegovati se prirodnim sastojcima. I za početak ljeta je potrebno pripremiti tijelo, ali i napraviti dobar prirodni piling.  Za znatiželjnih i vrijednih 20 polaznika bit će osigurane tri različite edukacije od 16 do 19 sati, stoga požurite s prijavama na mail: tz.lipik@gmail.com.

U 16 sati je prezentacija terapijskog jahanja. Mnoga djeca tijekom prošlih ljetnih praznika su pohađali školu jahanja kasačkog kluba “Diamant“, a na sajmu zdravlja će biti prezentacija naučenog znanja i naravno jahanje za sve zainteresirane.  Također, za posjetitelje će biti organizirana vožnja u kočiji s lipicancima od 16 do19 sati.

Bit će tu i edukacija pripreme deterđenata na prirodnoj bazi od 17 sati. Znate li da ima sve više kožnih alergija radi raznih praškova za pranje rublja? Mislite na svoje zdravlje i sami napravite svoju prirodnu bazu za održavanje rublja. Edukacija se također održava u grupi.

Od 18 do 19 sati su predviđene terapijske vježbe na otvorenom za korigiranje kralježnice. Fizioterapeuti će vam pokazati kako pravilno vježbati da bi se ojačala muskulatura i ispravila kralježnica.

U 19:30 je proglašenje najboljeg sportaša grada Lipika u 2018. godini.  Štandovi i sajam zdrave prehrane i rukotvorina će biti otvoreni do 21 sat.     

Nakon sajma moći ćete posjetiti košarkaški turnir koji se održava uz Sajam zdravlja na košarkaškom igralištu.

Svakako dođite i na opušteno rekreiranje uz domaće craft pivo u hladovini lipa gdje će biti prisutna pivovara Slavonica sa svojom prepoznatljivom terasom i ponudom pića.

Cijeli dan će voziti turistički vlakić po Lipiku, a moći ćete se okupati na kompleksu otvorenih bazena u Lipiku.

"Ovom manifestacijom želimo promovirati zdravlje te približiti ponudu zdravstvenog turizma u Lipiku i rekreaciju koja može biti aktivna za sve posjetitelje tijekom cijele godine. Ovogodišnje događanje ima još raznovrsnijeg sadržaja nego prošle godine i stoga pozivamo sve posjetitelje na praznik zdravlja i sporta u Lipiku.", poručuju iz Turističke zajednice grada Lipika.