banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
NA CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGERU ĆE IGRATI EKIPE S ČETIRI KONTINENTA

Uz Europljane, dolaze Japanci, Australci i Urugvajci

25.05.2018. 11:22 | 1029 pregleda | Sport

Cedevita Lipik 3x3 challenger  koji je na rasporedu 22. i 23. lipnja u Lipiku, uistinu će ove godine biti pravi spektakl ulične 3x3 košarke – novog olimpskog sporta koji će premijeru imati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. 

Piše:
Sezame.pr

Nakon što je prije nekoliko dana FIBA svojom alokacijom odredila prvih pet ekipa koje će nastupiti na Cedevita Lipik 3x3 challengeru, a to su trenutno svjetski No.5 Riga (Latvija), No.8 Beograd (Srbija) No.9 Gdansk (Poljska), No.10 Humpolec (Češka), i No.17 Ljubljana East (Slovenija), potvrđeno je da će ovogodišnji 3x3 challenger u Lipiku imati interkontinentalni karakter i da će na njemu će igrati ekipe sa čak četiri kontinenta!!!

Tokyo (Japan) – No.24

Za točno 30 dana svoje će europsko 3x3 krštenje u Lipiku imati Tokyo, trenutno 23. ekipa na svijetu, a ujedno i 3x3 reprezentacija Japana koja je na nedavnom Azijskom 3x3 kupu osvojila brončanu medalju. Status reprezentacije su izborili pobjedom u finalu japanskog 3x3 prvenstva, a uLipik stižu na poziv FIBA-e. Najbolji japanski igrač je Masahiko Komatsu, 90. na svijetu, a u ekipi su još Keita Suzuki (91.), Tatsuhito Noro (95.) i Tomoya Ochiai (349.).

Nice (Francuska) – No.25

Nakon Japanaca, FIBA je svoju drugu pozivnicu za Lipik iskoristila za najbolju francusku ekipu Nice koja je trenutno 25. ekipa na svijetu. Uz dvojac Dominique Gentil (135.) i Angelo Tsagarakis (153.) koji su u Lipiku igrali 2016., tada za ekipu Pariza, ostatak francuske ekipe čine najbolje rangirani Francuz Anthony Christophe (64.) i Kevin Corre (126.)

Montevideo (Urugvaj)

Kao i ekipa Tokya, svoju europsku premijeru će u Lipiku imati i urugvajska ekipa Montevideo, višestruki pobjednici urugvajskog 3x3 toura. Urugvajci su i sudionici Mastersa u Rio de Janeiru (2014. i 15.) i challengera u Sao Paolu (2016. i 17.), a ovo će im biti prvi nastup izvan južnoameričkog kontinenta. Predvodi ih dvojac Lucas Lepiani i Nicolas Olivera, a u ekipi su lani još igrali Federico Alvarez i Franco Ruiz. 

Melbourne, Copenhage, Moskva i Sarajevo – sateliti za Lipik

Nikad atraktivnija mreža Satelita i kvalifikacijskih turnira za nastup u Lipiku, a potvrda tome je podatak da su ovosezonski sateliti za Lipik gradovi poput Melbourna, Copenhagena, Moskve i Sarajeva, dok su kvalifikacijski turnir održani ili će tek biti održani u Varaždinu i Zagrebu. 

Melbourne (Australija)

Australski predstavnik u Lipiku biti će pobjednik australskog 3x3 toura NBL Pro Hustle, a još uvijek se čeka potvrda koja će to ekipa biti. Obzirom da su na ovom touru igrale samo australske ekipe, sigurno je da ćemo imati predstavnika s tog kontinenta koji ćetakođer u Lipiku imati premijerni europski nastup.

Moskva (Rusija)

Ekipa Moskva Inanomo svoju je kartu za Lipik osigurala pobjedom na moskovskoj 3x3 turneji „Night league“. Riječ je o ove sezone najaktivnijoj ruskoj 3x3 ekipi koja je zahvaljujući dobrim igrama već ušla u Top 20 i trenutno su 18. ekipa na svijetu. Odigrali su čak 5 od 7 do sada održanih challengera, a najbolji rezultat ostvarili su u kineskom Nanjingu gdje su tek u finalu poraženi od Rige 12:21.

Copenhagen (Danska)

Pobjednik Satelit turnira koji će u danskom Copenhagenu biti odigran 9. lipnja također će biti jedan od sudionika ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3x3 challengera.

Za očekivati je da to bude neka od skandinavskih ili baltičkih država. Ipak, zbog ogromnog interesa koji među ekipama vlada za nastup u Lipiku, ne bi trebalo začuditi ako Copenhagen osvoji neka ekipa koja teritorijalno ne pripada ovom dijelu Europe.

Sarajevo (BiH)

Ponovno će nakon 2016. godine Sarajevo biti Satelit turnir za Lipik, a ove godine je Cedevita 3x3 Sarajevo basket na rasporedu 2. i 3. lipnja. U konkurenciji 20 ekipa koliko će ih nastupiti na ovom turniru, najveći favorit za naslov i kartu za Lipik je Liman, trenutno svjetski No2., predvođen Stefanom Stojačićem, novopečenim 3x3 reprezentativcem Srbije.

Zanimljivost ovog turnira je, da će uz ekipe iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, u Sarajevu nastupati i ekipe iz Latvije, Bjelorusije, Turske i Švedske.

Varaždin

Pobjedom na Laško 3x3 turniru koji je 19. svibnja održan u Varaždinu, ekipa Ralja Intergalactic iz Srbije izborila je nastup na Cedevita Lipik 3x3 challengeru. Ova trenutno 21. ekipa na svijetu koja igra pod zastavom Srbije, a u kojoj uz srpski dvojac Petar Perunović (82.) i Nikola Vujović (97.), igraju i najbolji Crnogorac Vaso Aleksić (83.) i najbolji Makedonac Nebojša Kilinan (78.), turnir je završila bez poraza, a u finalu su rezultatom 20:16 bili bolji ekipe XXX Sarajevo.

Na Laško 3x3 turniru u Varaždinu igralo je 11 ekipa iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Slovačke.

Zagreb

Sudionika Cedevita Lipik 3x3 challengera dati će i Hakl na Taksiju, kvalifikacijski turnir koji će u zagrebačkim Gajnicama biti odigran 8. i 9. lipnja. U konkurenciji 33 ekipe glavni favoriti za naslov su slovenski Kranj, trenutno 7. ekipa svijeta, ali će svoju priliku tražiti i Zagreb (General Vasilije Mitu) koji je na rang listi svjetskih ekipa trenutno na 27. mjestu.

Split - hrvatski predstavnik u Lipiku

Za sada jedini siguran hrvatski predstavnik na Cedevita Lipik 3x3 challengeru je ekipa Statist Split kao aktualna hrvatska reprezentacija 3x3 košarke.

Ove godine su Splićani već odigrali 3 challengera. Sezonu su otvorili i kineskom Nanjingu u kojem su dogurali do polufinala gdje su poraženo od Rige 17:21 i tako osvojili 4. mjesto. Na ovom su turniru u četvrtfinalu savladali Piran 19:15.

Potom im je Piran uzvratio za ovaj poraz i to u četvrtfinalu malezijskog Penanga pobjedom 21:16 gdje su na kraju završili na 7. mjestu.

Splićani su nastupili i u Moskvi gdje su također zaustavljeni u četvrtfinalu od ruske ekipe Gagarin, kasnijeg senzacionalnog pobjednika Moskve. Osim osvojenog 6.mjesta, razlog za zadovoljstvo igrači Splita imaju u činjenici da su u četvrtfinalu Moskve savladali Rigu 20:16.

Do Lipika igrači Splita će kao hrvatski 3x3 reprezentativci predstavljat našu zemlju na Filipinima, na svjetskom FIBA 3x3 World cupu koji će od 8. do 12. lipnja biti održan u Manili.

Ekipa Splita je ove sezone doživjela i određene igračke promjene. Hrvoju Marinu (67.), Toniju Minoljeviću (68.) i Duji Kaliterni (79.) priključio se Ivan Rašetina (718.) te Božidar Vrdoljak (1.770) koji je član „zlatne“ ekipe Splita koja je u Miamiu 2012. godine osvojila naslov svjetskih viceprvaka.

 

POPIS SUDIONIKA CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGERA

- Riga (Latvija) No.5

- Beograd (Srbija) No.8

- Gdansk (Poljska) No.9

- Humpolec (Češka) No.10

- Ljubljana East (Slovenija) No.17

- Tokyo (Japan) No.24

- Nice (Francuska) No.25

- Montevideo (Urugvaj)

- Moskva Inanomo (Rusija) No.18

- Ralja intergalactic (Srbija) No.21

- Split (Hrvatska) No.19

- Pobjednik Satelita u Melbourneu

- Pobjednik Satelita u Copenhagenu

- Pobjednik Satelita u Sarajevu

- Pobjednik kvalifikacijskog turnira u Zagrebu

 

Više o Cedevita Lipik 3x3 challengeru

Cedevita Lipik 3x3 Challenger će biti održan 22. i 23. lipnja u Lipiku, a ovo će ujedno biti i jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku.

U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 challengera, ove godine će ih biti 21 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Hague… Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih 7 na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu.

Najbolji svjetski igrači 3x3 ulične košarke će se u Lipiku boriti za nagradni fond od 20.000 dolara, a pobjednik i finalist ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3x3 Challengera će izboriti nastup na WT Mastersu u švicarskoj Lauseannei.

 

Ponovno tv prijenos na Arenasport

Potvrđeno je da će i ove godine biti nastavljena suradnja s Arenasport televizijom koja će prenositi utakmice završnice Cedevita Lipik 3x3 Challengera, a gledatelji će sve utakmice moći gledati izravno i putem live streaminga.

Lani je u Lipiku po prvi puta održana i 3x3 akademija za suce, a iz FIBE je potvrđeno da će akademija biti održana i ove godine. Zanimljivo je da je lanjsku 3x3 akademiju vodio švicarski sudac Marcos Michaleidis, a samo dva mjeseca nakon challengera u Lipiku, isti sudac je sudio utakmicu FIBA Eurobaseta u kojoj su igrali Hrvatska i domaćin Rumunjska.

 

Party u robnoj kući „Budućnost“

Osim sportskog spektakla koji je, obzirom na kvalitetu i atraktivnost ekipa, definitivno zagarantiran i ove godine, posjetitelji će u ponudi imati i pregršt pratećih sadržaja uz bogatu ponudu i neizostavne partye u čuvenom prostoru robne kuće Budućnosti u Lipiku.

 

Sve informacije vezane uz 3x3 košarku pratite na:  http://www.lipik3x3challenger.org/