LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
UDRUGA TILIA

Otvorena IX. Koncertna sezona u Lipiku

26.10.2015. 13:04 | 1254 pregleda | Lifestyle

U subotu 24. listopada nastupom gudačkog kvarteta „Papandopulo“ u Multikulturalnom centru otvorena je IX. koncertna sezona u Lipiku u organizaciji Udruge za promicanje kulture i kulturne baštine Lipik - Tilia.

Članice kvarteta: Helga Korbar, violina; Dagmar Korbar, viola; Sara Novoselić, violončelo te gošća iz Ukrajine Tetiana Lutsyk, violina pokazale su zavidnu vještinu i uvježbanost. Pred tridesetak posjetitelja u dvorani, izvele su zanimljiv program s izraženim kontrastima.

Koncert su započele s Gudačkim kvartetom u F-duru, br. 1 op. 18. Ludwig van Beethovena. Posebno dojmljiv bio je drugi stavak (Adagio affettuoso ed appassionato). Ako je točno da je velikog skladatelja za taj stavak inspirirala scena grobnice iz Shakespearove tragedije Romeo i Julija, onda možemo slobodno reći da su nam glazbenice vrlo vjerno dočarale grobnicu Capulettija i dvoje nesretnih ljubavnika. Kontrast Beethovenovom klasicizmu u prvom djelu svakako je Alexander Konstantinovič Glazunov, predstavnik kasnog ruskog romantizma. Odabirom njegovih 5 Novelettes, gudački kvartet je program učinio izrazito zanimljivim. Iako drugi stavak nosi naslov Orientale (Allegro con brio), uvodni taktovi neodoljivo podsjećaju na dubrovački Linđo. Piscu ovog osvrta glazba u tom stavku više dočarava irska zelena polja Donegala ili stjenovitu obalu blizu Killarney-a nego orijentalni bazar. Od pet stavaka ili kako ih je skladatelj nazvao „Novela“, naše gošće odabrale su samo tri: Orientale. Interludium in modo antico i Valse. Šteta je što nisu izvele prvi i peti stavak u takozvanom španjolskom i mađarskom stilu (Alla spagnuola  i All´ Ungherese), time bi kontrast programa i same skladbe Glazunova bio još izraženiji.
Iako su sve četiri glazbenice još uvijek studentice Muzičke akademije u Zagrebu, a kao kvartet djeluju tek godinu dana, ukupno gledano bile su izvrsne i na vrlo lijep način otvorile devetu sezonu.