Lipik banner
Upit2
Medianno
Ugodne priče za nedjeljno poslijepodne

Mali poduzetnici iz Lipika osmislili novi proizvod: Kocku znanja

28.02.2016. 16:55 | 12528 pregleda | Lifestyle

Donosimo vam priču o malim poduzetnicima iz Lipika koji su osmislili didaktičko pomagalo u nastavi za djecu pod nazivom „Kocka znanja“. Učenici šestog, sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Lipik“ u okviru međupredmetne radionice iz poduzetništva razvili su pomagalo u nastavi za školsku djecu kako bi lakše kroz igru i zabavu mogla savladati čitanje, brojanje te jednostavne matematičke operacije zbrajanje i oduzimanje. Za svoj proizvod osmislili su slogan „Piši, izračunaj. Na znanje računaj!“ s kojim bi ga kroz promidžbenu kampanju plasirali na tržište.

Piše:
Antun Ciglenečki

To su sve osmislili Lovro Olivier, Sara Komljenović, Matej Gurdon, Lea Jurjević i Nika Ljevaković iz šestog razreda, Barbara Horvat, Mateo Čop, Gabriela Grgić, Antonio Straga i Marko Slako iz sedmog razreda te Paštrik Kuzhnini, Ivan Cah, Hana Papić, Lucija Colosetti i Marta Nikić iz osmog razreda Osnovne škole „Lipik“ sa svojim učiteljima i profesorima Sandrom Jukić-Orošić, Katicom Srbić, Davorinom Novoselom i Zdravkom Tkalecom iz Privatne gimnazije i ekonomske škole „Katarina Zrinski“ koji su provodili edukaciju u okviru projekta „Poduzetništvo kao međupredmetna tema u osnovnim školama“.

Edukacija u okviru projekta i rad na osmišljavanju proizvoda „Kocka znanja“ trajala je četiri nastavna sata, a na kraju projekta 15 učenika prezentiralo je što su sve radili pred gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom, ravnateljicom osnovne škole Klaudijom Kovač, svojim učiteljima i provoditeljima edukacije o poduzetništvu iz Obrazvne grupe Zrinski profesorima Sandrom Jukić-Orošić, Katicom Srbić, Davorinom Novoselom i Zdravkom Tkalecom 25. veljače u zbornici škole.

U okviru naše školske zadruge „Lipa“ imali smo predavanje o poduzetništvu i osnovali smo malu tvrtku koja se bavila proizvodnjom kockica. Na početku smo se podijelili u sektore. Sektor za financije, za izradu, za dizajn i promidžbu. “, započeo je prezentaciju učenik osmog razreda Paštrik Kuzhnini i prepustio riječ predstavnicima ostalih sektora da nastave s pričom što je svaki radio u okviru projekta. Učenici iz Sektora proizvodnje rezali su kockice i obljepljivali te ih proslijedili dalje na obradu učenicima iz Sektora dizajna koji su ih uredili i osmislili izgled kockica. Pritom su osmislili jednu novu kockicu za djecu koja loše pamte boje da ih lakše zapamte kroz igru, a proizveli su kockice sa slovima, s brojevima te za zbrajanje i oduzimanje. Učenici iz Financijskog sektora izračunali su troškove materijala i potrošenih sredstava kako bi odredili cijenu svake kockice. Finalni proizvod imao bi cijenu 10 kn što bi za krajnjeg potrošača značilo da zbog PDV-a treba izdvojiti 12,5 kn. Učenici iz Promidžbenog sektora izradili su reklamni plakat te smišljali slogane i slike na temelju izgleda proizvoda. „Uz puno truda uspjeli smo.“, zaključili su na kraju prezentaciji učenici.

Sada se samo čekaju investitori koji će prepoznati uloženi trud osnovnoškolaca te poduprijeti ovu poduzetničku inicijativu.

Nakon prezentacije gradonačelnik Kasana i ravnateljica Klaudija Kovač podijelili su potvrde o sudjelovanju u projektu svim učenicima, njihovim učiteljima i suradnicima iz Obrazovne grupe Zrinski. „Puno smo napravili kroz ove radionice na temu poduzetništva s našim najmlađima. Očekujem da ste vi učitelji poduzetni kao što ste to dosad bili te kako ćete poduzetni ostati i dalje.“, rekla je ravnateljica Klaudija Kovač. „Znam da u okviru Obrazovne grupe postoji program za djecu u vrtiću pa možemo stupiti u kontakt kako bi nastavili suradnju u našem vrtiću. Tema poduzetništva vrlo je važna jer su na kraju poduzetnici oni koji stvaraju nove vrijednosti i samim time osiguravaju sredstva za škole i nas u gradskoj upravi te cijeloj lokalnoj zajednici.“, rekao je gradonačelnik Kasana i pohvalio školu, učitelje, predstavnike Obrazovne grupe Zrinski te sve koji su sudjelovali u provedbi projekta.

Ovaj projekt vodi Udruga inicijativa, a među partnerima koji su provodili edukaciju je Privatna gimnazija i ekonomska škola „Katarina Zrinski“. To su stručnjaci iz našeg učilišta koji su djeci iz šestog , sedmog i osmog razreda tijekom radionica od četiri školska sata približili čitav segment proizvodnje.“, rekla nam je o provedenom projektu Ivana Žižić iz odnosa s javnošću Obravne grupe Zrinski.

Osnovna škola „Lipik“ priključila se u projekt od 10. studenog 2015. godine kada je u prostorijama Privatne gimnazije i ekonomske škole „Katarina Zrinski“ održan prvi projektni sastanak projekta „Poduzetništvo kao međupredmetna tema u osnovnim školama" na kojem je prisustvovala ravnateljica Klaudija Kovač. Projek „Poduzetništvo kao međupredmetna tema u osnovnim školama" financiran je od strane Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, a vodi ga Udruga „inicijativa“ te suradnici Privatne gimnazije i ekonomske škole „Katarina Zrinski“ koje su provodili edukacije učenika sveukupno pet škola. Projekt je proveden još u OŠ „Prečko“ Zagreb, OŠ „Vladimira Vidrića“ Kutina, OŠ „Jesenice“ Dugi Rat te Privatnoj gimnaziji i ekonomskoj školi „Katarina Zrinski“ Zagreb.