banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
KNJIŽEVNIK MLADEN KUŠEC U LIPIKU

Dječja mašta pretočena u životni poziv

18.11.2014. 19:26 | 1453 pregleda | Lifestyle

Dječji književnik Mladen Kušec gostovao je 18. studenog u Multikulturalnom centru Lipik gdje je pred ispunjenom dvoranom dječice, roditelja i učitelja ispričao neke od svojih mnogobrojnih zanimljivih i šaljivih priča.

Piše:
Marko Barčan

Kušec je rođen u Zagrebu ili kako kaže u Zabregu, jer sva djeca kad se rode prvo govore Zabreg. Ovaj pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar između ostaloga autor je poznatih dječjih emisija Tonkica Palonkica Frrrrr, Bijela vrana i Patuljci pojma nemaju. Ovo mu je drugo gostovanje u 2014. u Lipiku jer je u veljači u knjižnici razgovarao s gradonačelnicima u mirovini za emisiju Zagonetno putovanje te s djecom za radio emisiju Bijela vrana.

Savjet kad ga netko pita što je najvažnije u životu je da «U životu je važno, da ne skidaš pločice sa zida u kupioni!», opisujući dogodovštinu male djevojčice koja je nakon što je otišao majstor za pločice, odvijačem cijeli rad majstora poskidala, a čime parafrazira jednostavnost odgovora da kako može uopće dati drugome bilo koji savjet nego takav da se ne petlja u tuđe poslove.

Kušec je pričao o svom djetinjstvu i odrastanju u kojem je i sam čuvao mnogo djece te kako se tako odlučio pisati dječje priče. Čitao je šaljive pjesmice iz svojih knjiga, a predstavio je i najnoviju «Kako vrijeme leti...» koja uz pjesme sadrži ilustracije devedeset godina starog herbarija pronađenog na jednom tavanu.

Čovjek ljut i ne zna

i ne vidi pravi put,

Čovjek ljut tumara

i tako sebi i drugima

probleme stvara.

Zato tko se ljuti,

i najpametnije

i najbolje da šuti.

Pa kad ga ljutnja prođe

neka opet onako miran

među ljude dođe.

Njegove pjesme žive su i zanimljive, a u svom književnom susretu uspio je nasmijati sve uzraste. U interaktivnom razgovoru bilo je i za njega pitanja, a djevojčica Nina Babojelić priredila mu je nekoliko. «Da li je on kao dijete volio čitati lektiru i da li je ikada prepisao lektiru? ; Je li ikad dobio jedinicu? Gdje je objavljena njegova prva priča?, te koji mu je draži posao, biti novinar ili pisac? Neka od ovih pitanja i Mladenu Kušecu su bila nepoznanica što samo dokazuje da je dječja radoznalost nepresušno tlo ideja koje je Kušec tako vješto iskoristio za svoj životni poziv.