banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
ZAGREBAČKI INSTITUT ZA KULTURU ZDRAVLJA

Djeca vrtića Lipika i Pakraca izlagali u Zagrebu

30.04.2015. 16:56 | 1452 pregleda | Lifestyle

Na izložbi "Od kulture bolesti do kulture zdravlja" održane 29. travnja u Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja (ZIKZ) na Kvaternikovom trgu u Zagrebu izlagala su djeca Dječjeg vrtića Kockica Lipik i Dječjeg vrtića Maslačak Pakrac.

Piše:
Marko Barčan

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je rekao kako je ZIKZ prvi takav institut u svijetu čije je osnivanje podržao prije nešto više od godinu dana. Među uglednim gostima izložbe bio je i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je pozdravio prisutne i rekao kako je ova zagrebačka priča u malom prenesena u Lipik te da je nositelj tih aktivnosti Palijativni tim LiPa koji se bavi razvojem palijative u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji.

Lipik i Pakrac o radosti, Zagreb o bolesti i depresiji

Za izradu dječjih radova uz papir, korištena je i plastična ambalaža, a djeca su radove na temu radosti pripremali s odgajateljicama. Zajednički su izloženi s djelima studenata Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su se predstavili skulpturama na temu bolesti i depresije. Sve je dio većeg projekta kojim se naglašava prisutnost kulture u zdravlju, a bila je ovo prigoda da se predstavi nedavno pokrenut Zagrebački institut za kulturu zdravlja. U sklopu ZIKZ-a postoji nekoliko odjeljenja, okupljaju se profesionalci iz medicinske struke, ali i ljudi iz kulturnog miljea koji će se baviti specifičnim skupinama te će na seminarima, edukacijama i izložbama diskutirati o njihovim aktivnostima.