LIPIK test
Delfin
Vera Pečanić
Prezentacija projekta učenika Osnovne škole Lipik

Prikazali raznolikost naroda u našem kraju

22.05.2015. 22:04 | 1016 pregleda | Lifestyle

Učenici Osnovne škole „Lipik“ održali su 22. svibnja u holu škole u Lipiku prezentaciju radova koje su napravili u sklopu projekta „Nacionalne manjine našeg kraja - šarolik mozaik zavičaja“. Tijekom protekle školske godine kroz više nastavnih predmeta i cjelina uz vodstvo učitelja istraživali su teme povezane s nacionalnim manjina koje su ostavile tragove u kulturi i društvenom životu naselja na području Grada Lipika, Srba, Čeha, Mađara, Talijana, Nijemaca, Slovaka, Židova i dr.

Piše:
Antun Ciglenečki

Prikupljali su izvore, analizirali i donosili zaključke te uspoređivali podatke, izrađivali plakate i računalne prezentacije, a što je najvažnije mnogo su naučili o nacionalnim manjinama u svom zavičaju – istaknuto je u kratkom uvodu priredbe kojom su prezentirali svoj rad u okviru ovog projekta.  

Prezimena s kojima se svakodnevno susreću u školi kao što su Klaić, Ljevaković, Wagner, Zanetti, Colosetti, Bortot, Stakor, Hihlik, Savi, Kiš i druga samo su dio raznolikosti prezimena kojima su izražene njihove nacionalne pripadnosti od kojih su započeli svoja istraživanja i rad. Ona dokazuju kako je lipički kraj jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji se može pohvaliti raznolikošću nacionalnih manjina i bogatom kulturnom tradicijom koja je potekla od pripadnika tih manjina.

Povijesna grupa učenika škole pod vodstvom učitelja Stjepana Benkovića prezentirala je istraživanje o promjenama narodnosnog sastavu stanovništva Grada Lipika tijekom povijesti. Učenici VIII. razreda su pod vodstvom učiteljica Anite Dujić i Sandre Polenus istražili  i prezentirali statističke podatke o nacionalnim manjina unutar škole i na području Grada Lipika, a učenici VII.b razreda pod vodstvom razrednika Nenada Kuzmanovića izveli su  igrokaz na ovu temu. Učenici koji su proveli istraživanje uz vodstvo učiteljice glazbene kulture Jadranke Radonić-Sirovica ispričali su svoja otkrića o božićnim pjesmama koje pjevaju pripadnici češke nacionalne manjine u našem kraju. Česi su također osim narodne glazbe u naš zavičaj donijeli i proizvodnju piva, a način proizvodnje piva prezentirali su učenici VIII. razreda pod vodstvom učiteljice Nede Frisch. Učenici talijanskog jezika od petog do osmog razreda i učenici II.b razreda pod vodstvom učiteljice Lionelle Brisinello obradili su talijansku nacionalnu manjinu. U radu pod naslovom „The National minorities of our school“ učenici VIII. razreda pod vodstvom učiteljice Jadranke Šimunović-Katunar intervjuirali su učenike škole pripadnike različitih nacionalnih manjina.

Veliki zbor učenika škole pod vodstvom profesorice Jadranke Radonić-Sirovica  započeo je priredbu izvedbom pjesama na francuskom jeziku, a za kraj su otpjevali jednu romsku pjesmu.