LIPIK test
LIPIK test
Medianno
RAZGOVARALI SMO S VELIBOROM VIBOHOM, SLUŽBENIM FIZIOTERAPEUTOM HRVATSKE TENISKE REPREZENTACIJE

Lipičanin sudionik stvaranja hrvatske teniske povijesti

29.11.2018. 09:17 | 2194 pregleda | Intervju

Republika Hrvatska je pobjednik Davis Cupa! Po drugi put u povijesti naši su tenisači na krovu svijeta zahvaljujući pobjedi Marina Čilića, a jedan od ljudi iz sjene koji je našim tenisačima pomogao  u postizanju ovog izvanrednog sportskog rezultata je i Lipičanin Velibor Viboh, službeni fizioterapeut hrvatske teniske reprezentacije. S njim smo o sveukupnom dojmu, ali i o atmosferi nakon veličanstvene pobjede, komunicirali putem Facebooka.

Piše:
Matija Kulhavi

„Bilo je veličanstveno, svi smo bili u deliriju! Svatko je reagirao na svoj način, instinktivno, emotivno, bez susprezanja! Čestitke, šampanjci, veselje…, prštalo je na sve strane! Čak je i Francuska reprezentacija došla u našu svlačionicu čestitati nam i pokloniti se osvajanju svijeta!“, govori nam Velibor Viboh o atmosferi u stožeru hrvatske teniske reprezentacije nakon pobjede.

Članove hrvatske teniske reprezentacije bodrila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je cijelo vrijeme bila u Lilleu s nama. Čestitala nam je prva s tribina, a nakon svakog meča već smo imali tradicionalnu podršku njezinim dolaskom u svlačionice.“, rekao je Velibor te dodao da je uz ekipu u finalu svojim prisustvom i iskustvenim savjetima uvelike pomagao i Ivan Ljubičić. „Primanje u predsjedničkim dvorima i dodjela odlikovanja najsvečaniji je trenutak, uz dodjelu velike “Salatare”. Odlikovan sam Redom hrvatskog pletera! Sam odlazak na Pantovčak i dodjela odlikovanja ispunili su me ponosom i dali do znanja kakvu VELIKU stvar smo napravili! Još toga nismo ni svjesni!“, tvrdi Velibor.

Put do postanka službenog fizioterapeuta hrvatske teniske reprezentacije.

Moj put do postanka službenog fizioterapeuta hrvatske teniske reprezentacije počeo je nakon dugogodišnje suradnje s Bornom Ćorićem. S Bornom surađujem od njegove 12. godine, a prije tri godine sam počeo putovati s njim kao dio njegovog tima.“, saznajemo od Velibora kojeg je upravo Borna Ćorić 2016. godine pozvao da ga prati u nacionalnom Davis Cup timu Republike Hrvatske i predložio ga Hrvatskom teniskom savezu kao službenog fizioterapeuta.

Tada mi je rekao: ”Vidjet ćeš, dobra je ekipa tamo, uvijek dobro druženje, stožer...!“. Iste godine me Borna predložio u Olimpijski medicinski tim te sam bio fizioterapeut na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru teniskom timu (Čilić, Ćorić, Draganja, Konjuh, Krajan, Majoli), gimnastičarima (Ude, Đerek) , boksačima (Hrgović, Sep). Dakle, Borna je zaslužan što sam dio povijesne ekipe osvajača Davis Cupa 2018., i što sam ostvario s tom ekipom ono najviše u momčadskom sportu u tenisu, postali smo prvacima svijeta 2018.“, kaže Velibor i dodaje kako mu ovim putem javno zahvaljuje na tome, kao i na povjerenju sve ove godine. Zahvalan je i Ivanu Dodigu, koji je zatražio da baš on ove godine bude u timu jer su mu bili potrebni tretmani i tehnike za probleme koje ima s kralježnicom. Isto tako, zahvalan je i drugim igračima koji su blagoslovili njegov angažman jer, kako kaže, igrači su ti koji biraju svoj stožer i stručnu pomoć u timu.

Kako izgleda jedan radni dan tijekom priprema reprezentacije?

Radni dan u reprezentaciji kreće već od ranog jutra, zajedničkim doručkom i pripremama za trening. „Pomažemo dečkima u zagrijavajućim pripremnim vježbama za trening ili meč. Liječnički tim, kojeg uz mene sačinjavaju dr. Igor Borić i kolega fizioterapeut Robert Prusac brine od priprema napitaka do zagrijavanja zglobova, mišića, pripremajućih masaža, bandaža, tejpanja, medikamenata. Prisutni smo na treningu za ne daj Bože kakvu ozljedu ili krivi pokret da bi odmah popustili napetost mišića ili sanirali ozljedu. Treninge vodi naš kapetan izbornik Željko Krajan s prekaljenim trenerima i bivšim igračima i reprezentativcima Šarićem i Zovkom. Dado “španer” neprekidno špana rekete za cijelu ekipu. Igor Rajković brine da sve bude popraćeno i usklađeno s medijima i da je sve promptno fotografirano i po protokolu. Mi fizioterapeuti brinemo o okrijepi tijekom treninga - o pićima, proteinskim pločicama, magneziju, gelovima, elektrolitima, voću, bananama, datuljama... Dakle, o svemu što može održati nivo energije tijekom treninga i cijelog pripremnog perioda. Poslije treninga idu napitci za oporavak i tretmani za oporavak tijela, istezanja, hladne kupke, izmjenične kupke, odmarajuće masaže, drenaže, led, saune... Najčešće imamo dva treninga dnevno i te se procedure ponavljaju. Nakon popodnevnog treninga slijedi zajednička večera nakon koje idu redoviti tretmani za regeneraciju tkiva i sanaciju starih ili novih ozljeda i priprema igrača za sutrašnje napore. Koristimo najnoviju aparaturu za oporavke, dijagnostiku i najnovije fizioterapijske metode, Dry Needling, DNS, Flossing, IASTM, Kineziotape, manipulativne zahvate zglobova , kralježnice, mobilizacije mekih tkiva, fascija, mišića...Svoj posao u “stožeru” često završavamo oko ponoći. Ondje je uvijek dobro raspoloženje, rezimiraju se sve dnevne dogodovštine i dogovaraju sve moguće strategije za nadolazeće dane i mečeve!“, opisao nam je naš sugovornik. 

Dolaziš li često u Lipik? Pratiš li događanja u rodnom gradu? Jesi li u kontaktu s prijateljima iz djetinjstva?

Posljednju godinu dana pratim Donnu Vekić na WTA turnire tako da mi između turnira, obaveza u reprezentaciji i posla u nedavno otvorenoj Poliklinici Medical Body Balnce ostane malo vremena, samo za obitelj i prijatelje. Supruga Marijana brine da sve štima kod kuće i na poslu dok sam na putu. U Lipik u posljednje vrijeme dođemo na obiteljski ručak te se zbog posla vraćamo isti dan. Inače pratim događanja u rodnom gradu i nadam se uskoro odobravanju nekih zajedničkih projekata pa možda navratim češće. Moji roditelji i brat, koji žive u Lipiku, češće dolaze posjetiti nas u Zagreb. U kontaktu sam s nekima od najboljih prijatelja, ali kao i svi, danas više preko društvenih mreža. Preko njih su stigle mnogobrojne čestitke za ovaj povijesni uspjeh - Prvaci svijeta 2018. Davis Cup!