Upit2
Lipik banner
Radio Daruvar
Planinarski dom Omanovac

Uskoro novoobnovljeni „Petrakov kutak“ na Omanovcu

18.09.2018. 17:06 | 1108 pregleda | PROMO

Poznato izletište Omanovac, odnosno prostor oko Planinarskog doma koji se ondje nalazi, uskoro će postati bogatije za osmerokutnu sjednicu, nazvanu „Petrakov kutak“, čije bi preuređenje tijekom listopada trebalo biti dovršeno.

Piše:
Compas

Obnova sjenice koja se nalazi u neposrednoj blizini dječjeg igrališta, a nasuprot prednjeg pročelja Planinarskog doma „Omanovac“, financira se pomoću sredstava pristiglih iz regionalnog programa Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz natječaj „Naš doprinos zajednici“. Radi se o jedinom decentraliziranom natječaju Nacionalne zaklade kojim se već petnaest godina daje doprinos razvoju građanskih akcija u lokalnim zajednicama.

U skladu s uvjetima raspisanog natječaja, pod građanskom se akcijom podrazumijeva jednokratna akcija koja potiče na aktivizam te poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici, a koju mogu prijaviti udruge, ustanove i zaklade.

Ovaj projekt je kandidiralo Planinarsko društvo „Psunj“ iz Pakraca, a njihov predsjednik Zoran Milaković nam je rekao kako je za cjelovitu restauraciju sjenice odobreno 11.000 kuna koje će biti utrošene za novi limeni krov i ručno izrađeni stol s osam stolica. Dobrovoljnim volonterskim zalaganjem radove će izvoditi članovi Planinarskog društva „Psunj“, a predviđeni rok njihova završetka je kraj listopada.

 

„Petrakov kutak“ – ime je dobio prema Stjepanu Petraku, koji je nakon Drugog svjetskog rata obnašao dužnost prvog predsjednika ondašnjeg Planinarskog društva „Brezovo polje“ (današnjeg Planinarskog društvo „Psunj“) i koji je u svojem mandatu započetom 1953. godine potaknuo gradnju Planinarskog doma na Omanovcu, umjesto obnavljanja zapaljenog Doma Josipa Svobode na Velikoj Poljani. Stjepan Petrak je preminuo 1958. godine, a članovi Društva su zajedno s novoizgrađenim domom 1963. godine njemu u spomen izradili sjenicu „Petrakov kutak“.