Lipik banner
Senka
Medianno
INTERREG IPA-CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro

Završetak projekta „Put baštine- od Trapista do Graničara“

28.05.2019. 12:40 | 563 pregleda | PROMO

U sklopu programa INTERREG IPA-CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro grad Lipik, kao vodeći partner, s gradom Garešnicom i Caritasom Banja Luka 2 godine provodio je projekt „Put baštine – od Trapista do Graničara. Ukupna vrijednost projekta je 706.517,08 eura, od čega je 85 % (600.539,51 eura) sufinancirano sredstvima EU.

Piše:
Compas

Provedba projekta započela je 01. lipnja 2017. te završava 31.svibnja 2019. godine, a glavni cilj provedbe je doprinijeti održivom razvoju turizma i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 km zajedničkih turističkih putova s posebnim naglaskom na očuvanje i razvoj kulturnih i vjerskih atrakcija u prekograničnom području Grada Lipika, Grada Garešnice i Banja Luke.

Svrha projekta je razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine kroz provedbu zajedničkih aktivnosti projektnih partnera na prekograničnom području radi očuvanja i razvoja kulturnih dobara. Ciljane skupine projekta su turistički dionici na prekograničnom području: obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave seoskim turizmom, obrti i poduzeća, udruge zatim turističke zajednice projektnih partnera i turističke agencije na ciljanom području, stanovništvo prekograničnog područja, gosti i posjetitelji kao i jedinice lokalne samouprave.

Grad Lipik je tijekom 2 godine provedbe projekta odradio niz aktivnosti koje su vrlo bitne za turizam i razvoj turističke ponude. Jedna od aktivnosti je obnova unutrašnjosti tornja crkve Sv. Franje Asiškoga u Lipiku. Sa završetkom građevinskih radova na 7 katova tornja postavljena je i instalirana multimedijska oprema (LCD televizori, slušalice) na kojoj se prikazuje povijesni sadržaj Grada Lipika. Adaptacijom tornja pridonijelo se stvaranju nove turističke ponude kojom se dodatno povećao broj posjetitelja.

Za povijest koja je postavljena u tornju najprije je napravljeno idejno rješenje u kojem je detaljno opisana povijest Lipika u sljedećim cjelinama: kupalište Lipik, urbane vile i pansioni, kupališni perivoj, Kursalon, stare reklame i promidžbeni materijali Lipika, Lipička mineralna voda, ergela Lipicanaca, kupališno šetalište Wandlban, Domovinski rat i razaranja.

Razvoj Glavnog turističkog projekta- rekreacijska Zona jezero Raminac u Lipiku, odnosno nabava projektno-tehničke dokumentacije za gradnju nove ergele kao i raznih zabavnih sadržaja jedna je od najvažnijih aktivnosti projekta. Zbog velike financijske vrijednosti i same kompleksnosti vrlo je značajna za obnovu Grada Lipika.

Kroz projekt provodile su se razne edukacije, kao što je edukacija za voditelje u ruralnom turizmu i edukacija za destinacijski menadžment.

Cilj edukacija je povećanje znanja i konkurentnosti pružatelja turističkih usluga te osnaživanje malih poljoprivrednika i obrtnika koji se žele uključiti u turizam.

Grad Lipik ugovorio je vanjskog stručnjaka za izradu 2 turistička paketa koja spajaju turističke ponude prekograničnog područja Grada Lipika, Garešnice i Banja Luke s okolicom. Izrađen je tjedni i vikend paket koji će biti na raspolaganju lokalnim turističkih agencijama kako bi ispromovirale turističke ponude spomenutih područja turistima.

Razvojem mobilne aplikacije „Heritage route CRO-BIH“ i interaktivne karte ujedinile su se turističke ponude navedenih područja. Mobilna aplikacija i karta sadrže sve turističke informacije o destinacijama prekograničnog područja. Aplikacije je dostupna na Google Playu i Apple App-u, a karta na http:// karta.heritageroute.eu

Sve aktivnosti projekta, zajedničku turističku ponudu kao i pojedinačne turističke ponude 5 predstavnika iz Lipika, Garešnice i Banja Luke predstavilo je turističkom sajmu f.re.e. 2019 u Münchenu. Navedeni sajam jedna je od najpopularnijih izložbi u južnoj Njemačkoj i predstavlja sve što se odnosi na putovanja i rekreaciju. U svoj svojoj raznolikosti daje posjetiteljima informacije iz prve ruke te ih poziva da krenu u nove pustolovine. Sajam je ukupno trajao 5 dana, od 20.veljače do 24.veljače 2019., pružio je mogućnosti razmjenjivanja kontakata s raznim turističkim agencijama, kao i sa zainteresiranim turistima koji su spremni istražiti nove rute.

Jedna od posljednjih aktivnosti projekta je izrada planova održivoga razvoja za sva tri projektna partnera. Planovi sadrže smjernice održivog upravljanja kulturnim i prirodnim nasljeđem pograničnog područja Grada Lipika, Garešnice i Banja Luke s okolicom.

Od važnijih aktivnosti projektnog partnera Grada Garešnice izdvojili bi sakupljanje, obnova i katalogizacija Etnografske zbirke Garešnice, provedba edukacije za izradu suvenira od prirodnih materijala, nabava vlakića za prijevoz turista, obnova dječjeg parka Apollo, uspostava vodene rute rijeke Ilove i nabava čamaca za plovidbu, nabava projektne dokumentacije za turističko-informativni centar Grada Garešnice, te provedba edukacije za turističke i vodene vodiče.

Caritas Banja Luka odradio je niz aktivnosti koje su pridonijele bogaćenju turističke ponude Banja Luke i okolice neke od tih aktivnosti je opremanje i obnova 16 turističkih točaka koje stvaranju 85 km turističke rute, nabava konja i kočije koji će služiti za vožnju turista tijekom razgledavanja grada, provedba edukacije za voditelje u ruralnom turizmu te organizacija završne svečane konferencije projekta u Multimedijalnom centu na farmi Livač u Aleksandrovcu na kojoj su uz gradonačelnike Grada Lipika i Grada Garešnice, te direktora Caritasa Banja Luke prisustvovali i predstavnici Upravljačkoga tijela programa.