Delfin
Delfin
Medianno
PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE OSNOVNE ŠKOLE POLJANA

Održana početna konferencija i potpisan ugovor o energetskoj obnovi zgrade OŠ Poljana

23.08.2019. 12:55 | 1366 pregleda | PROMO

U petak 23. kolovoza 2019. godine u prostorima Osnovne škole Grigora Viteza Poljana održana je početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Osnovne škole Grigora Viteza na adresi Antunovačka 29, Poljana", u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c1.4.

Piše:
Compas

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 16. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Na početnoj konferenciji je svečano potpisan ugovor o izvođenju radova, a potpisali su ga Tibor Nagy, ravnatelj Osnovne škole Grigor Vitez Poljana i Igor Starčević, predstavnik izvođača radova, tvrtke Projekt Inženjering iz Požege uz prisustvo lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, Antona Devčića, pomoćnika ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije PANORA i Sandre Sekulić Pojer, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije.

Tibor Nagy, OŠ Poljana i Igor Starčević, Projekt Inženjering doo

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja škole Tibora Nagyja koji je okupljene upoznao s poviješću škole od njenog nastanka do danas, riječ je predao Antonu Devčiću koji je podsjetio kako su u županiji trenutno u provedbi 33 projekta energetske obnove na 12 osnovnih i područnih škola te đačkim domovima, dok je Sandra Sekulić Pojer u ime požeškog župana Alojza Tomaševića poželjela uspješne radove i njihov što brži završetak ponudivši i daljnju pomoć i podršku.

Anton Devčić PANORA

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana, i sam bivši učenik ove škole, pohvalio je izuzetne rezultate koje ona postiže i naglasio da je današnji dan iznimno bitan za Grad Lipik jer ovoj školi gravitiraju sva okolna sela zapadnog dijela Grada, a provedbom radova na energetskoj obnovi iz danas potpisanog ugovora dodatno će se poboljšati radni uvjeti učenicima i prosvjetnim radnicima. Rekao je da je ovo još jedan od primjera odlične suradnje Grada Lipika sa Županijom podsjetivši na mnoge do sada provedene projekte obnove dok ih je još mnogo u pripremi, a energetska obnova Osnovne škole Poljana će uz obnovu obližnjeg Društvenog doma i dječjeg vrtića dodatno podići kvalitetu života mještanima Poljane i okolnih sela.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana

 

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi povećati će se toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita krova prema grijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti postojeća rasvjeta sa energetski učinkovitijom.

Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 69,02% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred A.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 2.381.810,41 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 1.464.029,68 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač škole. Za dio svoga financiranja, škola je se prijavila na Javni poziv Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te bi se po odobrenju sufinanciranja potraživanih sredstava udio kojeg financira Požeško-slavonska županija značajno smanjio.

Završetak radova se očekuje do kraja travnja 2020. godine, a završetak cijelog projekta do kraja prve polovice 2020. godine.