LIPIK test
Delfin
Vera Pečanić
ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE OPĆE ŽUPANIJSKE BOLNICE PAKRAC I BOLNICE HRVATSKIH VETERANA

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.435.153,00 kuna

03.12.2019. 12:35 | 1001 pregleda | PROMO

U prostorima Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana u utorak, 3. prosinca 2019. godine je održana početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana na adresi Bolnička 74, Pakrac iz Poziva 4c1.1.4., „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Radi se o devetom od ukupno deset projekata iz potonjeg poziva koje je prijavljivala ili koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Piše:
Matija Kulhavi

Povijest zdravstva u Pakracu je dalekosežna. Započinje 1760. godine, dok razvoj modernog zdravstva započinje 1897. godine izgradnjom prve Kraljevske javne zemaljske bolnice. Svoj najveći uspon zdravstvo u Pakracu doseže uoči samog početka Domovinskog rata kada smo imali više od 700 kreveta, stotinjak liječnika specijalista te smo djelatnost obavljali u više zgrada.“, naglasila je u uvodnom obraćanju ravnateljica pakračke bolnice Marina Major ustvrdivši kako se nakon ratnih razaranja većina djelatnosti obavlja u ovoj „novoj“ zgradi koja je izgrađena 1980. godine, a velikim je dijelom obnovljena nakon rata.

 

Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana

 

Međutim, način gradnje nije odgovarao današnjim standardima uštede i racionalnog trošenja energije, stoga se pristupilo ovom projektu energetske obnove kazala je ravnateljica, dodavši da će ovaj projekt biti najveće investicijsko ulaganje u prostor bolnice nakon završetka rata.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 7. siječnja 2019. godine, dok je provedba projekta započela u travnju 2018. godine, s uslugom izrade projektne dokumentacije. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije-Panora.

 

Senka Horvat, ravnateljica Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije – PANORA

 

O samom projektu energetske obnove, kao i o svim aktualnim projektima energetske obnove koji se razvijaju na području Požeško - slavonske županije govorila je Senka Horvat, ravnateljica Panora-e.

Tako je istaknuto da se ovim projektom energetske obnove financiraju aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost.

 

Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture 

 

Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture iz Panora-e prisutnima je prezentirao predviđeni tijek i tehničke karakteristike projekta energetske obnove.
Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita poda prema vanjskom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, zatim će se uvesti sustav daljinskog očitanja potrošnje energenata i novih naplatnih mjernih mjesta.

Navedenim radovima ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 74,03%, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

 

Prisutne je pozdravila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, naglasivši kako je u Pakracu energetska obnova, kako stambenih zgrada, tako i javnih institucija, prepoznata upravo kao jedan od načina da se ujedno promijeni i vizura grada, odnosno da se popravi ono što je oštećeno u Domovinskom ratu, a s njom se složio i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić koji je istaknuo da je osim energetske učinkovitosti ovo zaista velika prilika da se obnove svi oni ratni ožiljci.

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović ovom je prilikom naglasio kako je naša županija u segmentu energetske obnove zdravstva i školstva pokazala odgovornost i brigu da se standardi visoko drže na dobrobit građana Pakraca i čitave županije, a pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška je kazao sljedeće - „Ako se negdje mogu vidjeti rezultati natječaja energetske učinkovitosti, onda je to u Pakracu. Zbrajajući, zajedno s projektom bolnice, uloženo je više od 70 milijuna kuna energetski utrošenih sredstava europskih fondova na ovom području. Uz te brojke značajna je uloga fonda za sufinanciranje europskih projekata koji dolazi iz državnog proračuna, a nalazi se u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja, što je olakotna okolnost jer smanjuje na prihvatljiv minimum obvezu sufinanciranja korisnika europskog projekta.“, napomenuvši da je na današnji dan 109 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. objavljeno kroz natječaje te ponuđeno korisnicima najavljujući ih još do kraja sljedeće godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 13.435.153,00 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 8.046.978,92 kuna. Ostatak iznosa sufinancira Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, kao korisnik projekta. Bolnica se uz pomoć Panora-e prijavila na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s odobrenim iznosom do 3.707.879,23 kuna, čime je udio vlastitog sufinanciranja značajno umanjen.

Završetak radova na energetskoj obnovi očekuje se do kraja prosinca 2020. godine, a krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine.