Lipik 3x3 Challenger 2018
IZBORNA SKUPŠTINA DVD BREKINSKA

Uz vrijedne donacije nastavljaju kvalitetan rad

19.03.2017. 13:19 | 1788 pregleda | Vijesti

DVD Brekinska u protekloj godini nije imala požarnih intervencija pa se radilo najviše na održavanju opreme, uređenju spremišta i prostorija te zelenih površina u selu, stoji u izvješću DVD-a Brekinska koje je izneseno 18. ožujka na godišnjoj izbornoj Skupštini na kojoj su članovi ovog DVD-a dobili i vrijedne donacije od svojih prijatelja iz DVD-a Donji Kraljevec.

Piše:
Marko Barčan

Prijateljstvo dva DVD-a traje više godina, tako je Tomislav Gosarić rekao kako je ovo jedanaesta skupština kako su došli, kako je došao prvi put prije 30 godina u Brekinsku i da svakog pozna. U znak tog prijateljstva on i Ivan Ružić, također iz DVD-a Donji Kraljevec osobno su poklonili vrijednu sliku zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana čiji je autor prof. likovne umjetnosti u Zagrebu Vladimir Meglić. Za donaciju DVD-u Brekinska kako je obećao zalagao se i Andrej Ribić, a on je u goste Brekinčanima donio deset novih intervencijskih jakni po brojevima kako su mu zapisali, stigla je donacija i deset kaciga, a Ribić je rekao kako radi na tome da DVD-u Brekinska osigura i deset novih čizmi.

U ostatku izvješća koje je sastavio zapovjednik Josip Švasta, a iznijela Mihaela Špehar stoji kako su jednom mjesečno održavali vatrogasne vježbe, od manjih intervencija uklanjali su srušeno drveće s ceste, dva puta ispumpavali bunare te tri puta podrume, kao i što su pasivno dežurali za žetvene sezone. Društvo broji 50 članova od čega je 30 aktivno, imaju osam ispitanih vatrogasaca, deset vatrogasaca prve klase, dva vatrogasna dočasnika, šest vatrogasnih dočasnika prve klase te tri vatrogasna časnika. Na Skupštini je tajnik Vatrogasne zajednica Pakrac-Lipik Zlatko Zerdin uručio diplomu Igoru Sigetiju o stjecanju zvanja Vatrogasni dočasnik I klase.

Aktivni rad mladih

Voditeljica mladeži Katarina Tomašek u svom izvješću rekla je kako su prošle godine krenuli puni snage i volje za postizanje rezultata s djecom u kategoriji od 6 do 12 godina, te kako su ove godine krenuli s još jačim žarom. Prošle godine krenuli su s vježbama sredinom lipnja, ukupno su se sastali oko pedeset puta što zbog sastanaka što zbog vatrogasnih vježbi, a stigli su i rezultati; na Kupu Banovac 30. srpnja osvojili su treće mjesto s novim mladim snagama dok su na Vatrogasnom natjecanju u Gaju 3. rujna bili su šesti, a uz sve to vidljivo je kako su bili aktivni i na uređenju zelenih površina. Njihovo zalaganje posebno je pohvalio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana kao i predsjednik Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik Damir Colosetti koji je pohvalio rad društva posebno zato što su se uspjeli pomladiti i jedini su od novih društava koji su u zadnje vrijeme uspjeli okupiti ekipu i priključiti se standardnim ekipama na vatrogasnim natjecanjima.

S obzirom na to kako je ovo bila izborna Skupština, članovi DVD-a Brekinska izabrali su novo vodstvo. Za predsjednika je izabran Đuka Špehar, zapovjednik je Josip Švasta, tajnik Zvonimir Tomašek, a ostali članovi Upravnog odbora su Stjepan Sigeti, Ivica Sarka, Siniša Bojanić i Stjepan Toth.

Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana pohvalio je rad članova Društva, rekao je kako su malo, ali aktivno društvo koje djeluje već 88 godina i s kojim ga vežu posebne emocije s obzirom na to da je i on iz Brekinske, a uz to je i vatrogasac. Rekao je kako imaju podršku Grada Lipika, pohvalio je rad i drugih udruga, mladih, Mjesnog odbora, Društva Mađara kao i Udrugu žena koje su i ovog puta bile aktivne te pripremile domjenak za vatrogasce. I društveni dom u Brekinskoj koji je ugostio stotinjak vatrogasaca vapi za obnovom, a Grad Lipik pripremio je već projekt rekonstrukcije doma u Brekinskoj koji je spreman za prijavu na natječaj Programa ruralnog razvoja.