AS obrt
HRVATSKO ISKUSTVO U RADU S BRANITELJIMA I STRADALNICIMA RATA

Grupa ukrajinskih psihologa i psihijatara posjetila Dom hrvatskih veterana

20.03.2017. 10:33 | 1621 pregleda | Vijesti

Od 16. do 18. ožujka u Lipiku je boravila grupa od desetak ukrajinskih psihijatara i psihologa koji su upoznati s radom Doma hrvatskih veterana u Lipiku, kao jedinom ustanovom ovakve vrste u Hrvatskoj.

Piše:
Marko Barčan

 Ovo je četvrti put kako je grupa ukrajinskih psihijatara i psihologa boravila u Hrvatskoj na već dobro uhodanoj edukaciji, hrvatsko-ukrajinskom seminaru na temu "Hrvatsko iskustvo u radu s braniteljima i stradalnicima rata" kroz i prenošenje iskustava hrvatskih liječnika i specijalista u pojedinim područjima. U Hrvatskoj su boravili od 12. do 18. ožujka, a zadnja dva dana primljeni su u Lipiku. Za vrijeme posjeta Domu hrvatskih veterana prisutni su bili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Ivan Molnar te pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara. O radu Doma i multidisciplinarnom pristupu veteranima grupu je upoznao ravnatelj Doma Zvonimir Kalčik dok je psihologinja Ivana Marin imala radionicu o prenošenju iskustava u radu s veteranima.  

Za vrijeme svog boravka grupa ukrajinskih liječnika, pomoćnik ministra Tandara i predsjednik vijeća Molnar položili su vijence kod spomenika Ivana Franka u lipičkom perivoju, obišli su park, ergelu, spomen područje u Kusonju te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik, a tijekom tri dana vodič i prevoditelj bila je Irina Matijević iz Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik.
Tijekom dvodnevnog boravka posjetili su i Pakrac gdje su razgledali Muzej vojne i ratne povijesti, a u Srednjoj školi bili su na prezentaciji knjige „Pouke o čovječnosti“, o evakuaciji pakračke bolnice 1991. godine gdje su razgovarali s jednom od autorica knjige dr. Marijanom Braš koja je i sama uključena u cijeli program edukacije ukrajinskih psihijatara i psihologa.