Lipik 3x3 Challenger 2018
KORAK PREMA PAMETNOM GRADU

Postavljena pametna klupa u Lipiku

19.04.2017. 10:24 | 7004 pregleda | Vijesti

Na inicijativu Mjesnog odbora Lipik i predsjednika Bore Tutića 18. travnja pokraj fontane na Trgu hrvatskih branitelja Lipika postavljena je pametna klupa putem koje možete besplatno pristupiti internetu ili primjerice napuniti vlastiti mobitel.

Piše:
Marko Barčan

Klupu su postavili djelatnici tvrtke Include iz Solina, a radi se o potpuno autonomnoj klupi brenda Steora koja se puni preko vlastitih solarnih panela, ima wi-fi internet preko 4G mreže, dva USB konektora za žičano punjenje i podlošku za bežično punjenje mobitela. Klupa ima ugrađeno ambijentalno svjetlo koje se prilagođava dobu dana, unutar nje nalazi se niz senzora, od temperature, vlage i drugih, a svi parametri bilježe se na serveru gdje djelatnici tvrtke mogu znati što se događa, odnosno korigirati probleme u radu. Lako je prenosiva budući da sama na ništa nije spojena, osim što je pričvršćena za pod i zaključana od neovlaštenog otvaranja, a kao zaštitu od krađe unutar nje instaliran je sofisticirani sustav za praćenje. Zanimljivo je i kako biste putem Steore pristupili internetu trebate biti unutar pet metara udaljenosti od klupe što se i da korigirati no tako je tvornički ograničeno, a kako smo odmah i probali spajanjem na mrežu "Lipik" prvo vam se otvara službena stranica Grada Lipika.

Cijena ovakve klupe je oko 20.000 kuna, saznali smo u Gradu Lipiku, a možemo reći kako nakon što su ranije postavljene punilice za električna vozila, ovo je još jedan korak bliže pametnom gradu prema kojem se razvija Lipik.