Mirisi Bozica generalni 2018

Danas se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti

14.11.2017. 17:59 | 480 pregleda | Vijesti

Svjetski dan šećerne bolesti je najveća svjetska kampanja podizanja svijesti o dijabetesu koji obilježava preko milijardu ljudi u više od 160 zemalja u svijetu među kojima je i Hrvatska.

Piše:
Hrvoje Gjulić

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“, a kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) u svijetu je trenutačno 415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje imaju šećernu bolest, od čega je 199 milijuna žena. Šećerna bolest je deveti vodeći uzrok smrti kod žena u svijetu i uzrokuje 2,1 milijuna smrtnih slučajeva godišnje.

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko 5 milijuna ljudi. Svakih 6 sekundi jedna osoba u svijetu umre od posljedica šećerne bolesti.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) broj djece oboljele od dijabetesa tipa1 iznosio je 542 tisuće. Do 2016. godine u Republici Hrvatskoj registrirano je 284.185 osoba sa šećernom bolesti.

Izvor: www.idf.org i hrt.hr