Mirisi Bozica generalni 2018
3. Dan voćara u Lipiku

Još više sadržaja i posjetitelja na Danu voćara u Lipiku

26.09.2016. 13:26 | 2818 pregleda | Gospodarstvo

Na parkiralištu ispod Jelkinog brijega u lipičkom parku 25. rujna održao 3. Dan voćara u Lipiku koji je drugu godinu zaredom u sajamskom obliku sa sveukupno 46 štandova izložbeno-prodajnog karaktera poslužio kao mjesto susreta poljoprivrednika, vlasnika OPG-a, poduzetnika i svih onih koji dijele poveznicu voćarstva i povrtlarstva, prerađevina i proizvoda, mehanizacije, alata, zaštite i skladištenja  poljoprivrednih proizvoda te im pružio razmjenu iskustva, pristup informacijama te povezivanje postojećih i potencijalnih proizvođača i poduzetnika.

Piše:
Antun Ciglenečki

Na 46 štanova izlagača iz Lipika i okolice, Požege, Virovitice, Grubišnog polja, Pakraca, Kaptola, Marinog Sela, Novske, Zagreba, Klise, Sirača, Bjelovara, Pleternice, Koprivnice i Garešnice posjetiteljima sajma ponuđeno je svega vezanog uz poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju od alata, sadnica, mehanizacije do proizvoda, voća i povrća te suvenira i kućnih ljubimaca. Osim toga posjetitelji su mogli razgledati desetak starih traktora koji su još uvijek u voznom stanju, a dovezli su članovi Oldtimer kluba „Kurbla“ iz Garešnice, kojima je ovo prva godina da izlažu na sajmu. Uz njih prvi puta su na sajmu predstavljeni brand proizvođača egzotičnog voća i povrća Exotic king, Etična banka, POU Nova Gradiška te proizvodi s OPG-a Kolarek, Pavičić i nekoliko OPG-a okupljenih u Etno udrugu mještana Klise. „S obzirom da je ovo druga godina da se Dan voćara održava kao sajam ovo je lijepa brojka.“, rekli su Hrvoje Kovačić, tajnik TZG Lipika, i Ivana Pleše-Keršek, voditeljica LIRE Travel, ispred organizatora sajma Grada Lipika, Turističke zajednice grada Lipika te Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o.

Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. pripremila 30 projekata ukupne vrijednosti 800.000 eura za male i mlade poljoprivrednike

Tijekom sajma održan je i stručni dio s predavanjima namijenjenima poljoprivrednicima i poduzetnicima u poljoprivredi kao dio koji „Dan voćara u Lipiku“ sadrži od prvog izdanja prije tri godine kada je zamišljen poljoprivrednicima i poduzetnicima pruži mjesto susreta, razmjene iskustava i stvaranje novih poslovnih kontakata. Stručni dio otvorio je Zlatko Matijašević, direktor Frutarije d.o.o., koji predstavio svoju tvrtku koja uz ULO-hladnjaču u Lipiku ima osigurano tržište voća i povrća po cijeloj Hrvatskoj i u europskim državama. Ovu priliku je iskoristio da pozove još lokalnih OPG-a na suradnju.

Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o., predstavio je Program ruralnog za male i mlade poljoprivrednike te kako mogu doći do financijskih sredstava iz europskih fondova za razvijanje proizvodnje na svojim OPG-ima. „Djelatnici LIRE d.o.o. pripremili su 10 prijava na Operaciju 6.1.1. za mlade poljoprivrednike s područja Grada Lipika i Požeško-slavonske županije od čega su za dvoje već odobrene potpore dok osam još čekaju na rješenje, a ukupna vrijednost tih potpora iznosi 500.000 eura. Za male poljoprivrednike u okviru Operacije 6.3.1. za bespovratnu potporu od 15.000 eura odobreno nam je ukupno 20 projekata vrijednosti 300.000 eura.“, rekao je Iličić te istaknuo kako su tom podrškom u prijavi na natječaje osigurali da mladi poljoprivrednici sa svojim obiteljima ostanu na ovom području.

Ivan Šulog, direktor tvrtke „Šulog“ d.o.o. iz Donje Bistre, predstavio je proizvodnju egzotičnog voća i povrća poput kiwana, marakuje, indijanske banane, mongolske trešnje i borovnice, čili paprike i drugih. Egzotično voće i povrće tvrtka ima u vlastitoj proizvodnji te s više od 100 kooperanata iz cijele Hrvatske, a na europsko tržište plasira pod brandom „Exotic king“. Šulog je pozvao lokalne proizvođače da se pridruže jer kroz vlastitu proizvodnju još uvijek ne može zadovoljiti potražnju na europskom tržištu za egzotičnim voće i povrćem.

O osnivanju Etične banke kao razvojne banke u vlasništvu svojih članova govorio je Đuro Ružičić, direktor regije Zadruge za etično financiranje i etične banke.

Središnje mjesto stručnih panela na sajmu imalo je predstavljanje projekta „Etno Klisa“, a predstavila ga je Klaudija Pintarić, tajnica Etno udruge mještana Klise i predstavnica OPG-a Pintarić. Klaudija Pintarić je istaknula kako se nekoliko OPG-a udružilo kako bi na ovom području uz suradnju lakše razvijali ekološku proizvodnju voća, povrća i uzgoj stoke, a pritom krenulo i u razvoj seoskog turizma na svojim gospodarstvima. Na projektu "Etno Klisa" udružila se Etno udruga mještana Klise u suradnji sa Savjetodavnom službom Požeško-slavonske županije, a logističku potporu projektu dali su Grad Lipik te Lipička razvojna i turistička agencija LIRA kako bi se zahvaljujući fondovima Europske unije i natječajima iz Programa ruralnog razvoja imali priliku razvijati u gospodarskom i posebno turističkom smjeru. Davor Sudetić je predsjednik udruge, a članovi su obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Lipika, Pakraca, ali i ostatka Hrvatske. To su OPG Mirjana Čenan - aronija (sok i čaj), OPG Rozman Danijela - batat, hokaido tikvice, lješnjaci, kiwano, OPG Verica Ranković - med i proizvodi od meda, OPG Matija i Mladen Jurčak - krastavci, kupus, jaja, odojci, OPG Zdravko Hruška - krumpir, OPG Damir Radak - ovce, OPG Tomislav Vinkler - ovce, povrće (cikla, ljute papričice), Ornela Cesar - domaći džemovi od voća i povrća. Uz Klaudiju Pintarić djelatnici Savjetodavne službe Požeško-slavonske županije uputili su korisne savjete vlasnicima OPG-a. Viši stručna savjetnica za agroekonomiku Jasna Kladarić govorila je o politici i osnovama knjigovodstva OPG-a, viši stručni savjetnik za hortikulturu Tomislav Pojer predstavio je tehnološke-tehničke smjernice uzgoja, a Snježana Pešut Pilon kao viša stručna savjetnica za ekološku poljoprivredu govorila je odnosu ekologije i poljoprivrede.

Na kraju stručnog dijela članovi Etno udruge mještana Klise predvođeni tajnicom Klaudijom Pintarić uručili su gradonačelniku Lipika Vinku Kasani povelju o proglašenju počasnim članom udruge za podršku koju je pružio njihovom projektu.

Ovaj sajam kojeg već drugu godinu organiziramo i podrška Grada Lipika projektima poput ovog Etno udruge mještana Klise dokaz su da mislimo ozbiljno u naporima omogućavanja vlasnicima OPG-a da šire proizvodnju i ostanu na ovim prostorima.“, rekao je gradonačelnik Kasana i zahvalio se članovima udruge na njihovom činu.  

Najbolji kolač pripravila Udruga LIDO Dobrovac, a najbolji pekmez od šljiva Udruga žena Lipik

Tijekom sajma na prostoru uz šator muški članovi Udruge LIDO iz Dobrovca i ove godine su demonstrirali pečenje rakije, a pečenje rakije nije prošlo bez pečenja odojka na ražnju. Članice Udruge LIDO posvetile su se kuhanju pekmeza od šljiva, a ove godine je to imalo i natjecateljski karakter i konkurenciju su im činile Udruga žena Gaja, Osnovna škola Lipik i Školska zadruga učenika Lipa, Udruga žena Donjeg Čaglića, Udruga žena Lipika i Bečaruše iz Pakraca. Osim natjecanja u pripravljanju pekmeza organiziran je i izbor najboljeg kolača s voćnim sastojcima, a kolače je pripremilo sedam sudionika: Udruga žena Gaja, Školska zadruga Lipa, Osnovna škola Lipik, Udruga žena Donji Čaglić, Udruga žena Lipik, Udruga LIDO Dobrovac, Bečaruše iz Pakraca.

Težak zadatak isprobavanja sedam kolača i šest pekmeza postavljen je pred ocjenjivački žiri kojeg su činili Antonija Maršić, Ivanka Maršić, Đurđica Glazer, Vlasta Vončina, Mario Barać, Mihaela Špehar, Alen Uhač i Antun Ciglenečki.

Najbolji pekmez po mišljenju žirija pripremile članice Udruga žena Lipik, ispred Osnovne škole „Lipik“ na drugom mjestu i Udruge žena Gaja na trećem mjestu. Najslasniji kolač popularno zvani „medena kata“ odnosno medeni kolač s pekmezom od šljiva pripremila je ekipa Udruge LIDO Dobrovac. Ekipa Osnovne škole Lipik ponovno je na drugom mjestu, a ekipa Udruge žena Lipik na trećem mjestu s kolačem od jabuka. Priznanja predstavnicama ekipa tijekom proglašenja uručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Na prostoru održavanja sajma uz svirku tamburaša i ugostiteljsku ponudu tijekom dana posjetitelji su uživali u lunaparku te obilascima lokalnih znamenitosti turističkim vlakićem i fijakerom s lipicancima Državne ergele Lipik.

Fotogalerija 3. Dan voćara u Lipiku (25.9.2016.)